1,5 litra wywaru mieszanego
1 por ( biała część )
1 duża marchewka
400 g mrożonego szpinaku
125 g serka topionego
200 ml letniej woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony
KLOPSIKI
400 g mięsa mielonego wieprzowego
1 czerstwa kajzerka+woda
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
1 łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy - pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , papryka słodka czerwona
Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się na moczy .
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą i przyprawy do smaku . Formujemy klopsiki wielkości orzech włoskiego. Gotowe pulpeciki odkładamy na bok .

Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy na koniec dolewamy wymieszany w letniej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy .