24 stycznia 2023

Zupa szpinakowa z klopsikami

2 litry wywaru mieszanego 
1 por ( biała część ) 
1 duża marchewka 
400 g mrożonego szpinaku
2 serki topione
woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony 

 KLOPSIKI 
600 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka 
1 łyżka bułki tartej 
1 jajko 
woda 
1 łyżeczka  przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy -  pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , 
papryka słodka czerwona , pieprz czarny mielony 

Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się 
namoczy . 
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą 
i przyprawy . Formujemy klopsiki troszkę większe niż orzech włoski . Gotowe pulpeciki odkładamy na bok . 
Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotujemy na koniec dolewamy wymieszany w zimnej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz