24 stycznia 2023

Zupa szpinakowa z klopsikami


1,5 litra wywaru mieszanego 
1 por ( biała część ) 
1 duża marchewka 
400 g mrożonego szpinaku
125 g serka topionego 
200 ml letniej woda
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , Vegeta , sól , pieprz czarny mielony 

 KLOPSIKI 
400 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 czerstwa kajzerka+woda 
1 łyżka bułki tartej 
1 jajko 
1 łyżeczka  przyprawy do mięs (Knorr)
przyprawy -  pieprz czarny , gałka muszkatołowa , maggi , papryka słodka czerwona 

Czerstwą kajzerkę zalewamy zimną woda i czekamy jak się na moczy . 
Mięso na pulpety przekładamy do miski dodajemy do niego namoczoną w wodzie , odciśniętą kajzerkę , jajko , bułkę tartą i przyprawy do smaku . Formujemy klopsiki wielkości orzech włoskiego. Gotowe pulpeciki odkładamy na bok . 


Gotowy wywar przelewamy do garnka , dodajemy do niego warzywa pokrojone w plasterki i zagotowujemy . Dokładamy wcześniej przygotowane pulpeciki i gotujemy około 30 minut . W między czasie dodajemy mrożony szpinak i zagotowujemy na koniec dolewamy wymieszany w letniej wodzie serek topiony . Doprawiamy do smaku . Ponownie zagotowujemy . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz