23 lipca 2022

Mięso mielone z warzywami w sosie pomidorowym


1/2 kg mięsa mielonego
1 papryka czerwona 
300 g pieczarek 
1 cebula biała 
3 ząbki czosnku 
100 g fasolki szparagowej 
1 butelka passaty z ziołami 
1 puszka białej fasolki 
1 puszka pomidorów z puszki
przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy-tymianek, sól, pieprz czarny mielony, 
papryka słodka i ostra, 
zioła prowansalskie, curry, maggi, Vegeta, bazylia

Pieczarki obieramy i kroimy pół plasterki . Paprykę czerwona kroimy 
w kostkę lub paski , cebulę obieramy , kroimy w pół piórka .
Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki i obgotowujemy na pół twardo , studzimy . Mięso przekładamy do garnka dodajemy oliwę z oliwek , przyprawę do mięsa , paprykę , Vegeta , smażymy do stracenia surowości mięsa , dodajemy pieczarki , cebulę , paprykę . 


Po około 8 minutach dodajemy pomidory z puszki oraz passatę gotujemy chwilkę około 10 minut , zmniejszamy gaz na sam koniec dodajemy fasolkę szparagową i odsączoną z zalewy fasolkę białą . Przykrywamy garnek i dusimy około 30 minut . Po tym czasie doprawiamy do smaku i danie jest gotowe .


Możemy je podać z ryżem , makaronem , ugotowanym kalafiorem albo jako samo danie