28 kwietnia 2025

Flaczki z boczniaków


2 średnie marchewki
1 pietruszkę
1 biała część pory 
2 ząbki czosnku 
1/4 korzenia selera
3 łyżki oleju
500 g boczniaków 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1,5 litra drobiowego wywaru 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , cebula suszona , 
mielone ziele angielskie , majeranek 

Do garnka wlewamy olej ścieramy marchewkę , pietruszkę i korzeń selera kroję w pół plastry biała część pory i przeciśnie przez praskę czosnek , wszystko pod smażymy około 7 minut . 
Do całości dodajemy pokrojone w paski boczniaki , smażymy około 10 minut dość często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy , ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Wlewamy wywar drobiowy . 
Całość gotujemy około 20 minut . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku przyprawami .