14 lutego 2022

Klopsy ryżowo-marchewkowe

 
100 g sypkiego ryżu białego 
2 średnie marchewki
1 jajko
1 czerstwa bułka
2 łyżki bułki tartej 
bułka tarta do panierowania 
szczypta słodkiej papryki 
przyprawy-sól , pieprz , maggi 
 
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu . Po ugotowaniu 
od razu odcedzamy i przelewamy zimną woda następnie wysypujemy do miski by wystygnął . Marchewkę obieramy , gotujemy do 
miękkości , odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy marchewkę jest zimna to ścieramy na tarce o grubych oczkach 
i dodajemy do ryżu . Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie a następnie rozdrabniamy dodając do całości . Gdy wszystko mamy w jednej misce to dodajemy jajko , bułkę tartą , natkę pietruszki i doprawiamy do smaku . 
 

Z gotowej masy formujemy małe klopsy następnie je panierujemy w bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju (olej musi się dobrze nagrzać ponieważ klopsy lubią później się sypać) . Usmażone klopsy wykładamy na ręcznik papierowy . 
 
 
Gotowe klopsy podajemy z sosem czosnkowym , sosem a'la bolognese lub jako dodatek do dania obiadowego .

Klopsy z dodatkiem łyżeczki pietruszki