22 marca 2024

Cytrynowa babka na kefirze


100 g mąki tortowej
70 g kisielu cytrynowego
30 g mąki ziemniaczanej
3 jajka (M) 
100 ml kefiru 
50 ml mleka 1,5%
15 g proszku do pieczenia
20 g cukru waniliowego
80 g cukru białego

cukier puder do posypania 

Składniki mokre przekładamy do miski , mieszamy na jednolitą masę . Dokładamy przesianą przez sitko obie mąki z proszkiem do pieczenia, kisiel oraz oby dwa rodzaje cukru . Całość dokładnie mieszamy na jednolite i gładkie ciasto . 


Gotowe jednolite ciasto przelewamy do małej wysmarowanej margaryną i oprószoną bułka tarta foremki na babkę (u mnie forma 0.5 l z kominem) . 


Pieczemy około 45 minut temperatura 170 °C (funkcja góra-dół) .
Upieczoną babkę od razu wyciągamy z piekarnika , obracamy formę do góry nogami . Pozostawiamy do wystygnięcia i wysunięcia się babki z formy . 


Zimną babkę obficie oprószamy cukrem pudrem .