02 maja 2022

Domowy kebab drobiowy

 
700 g mięsa z ud kurczaka 
400 g piersi z kurczaka 
2 łyżki jogurtu naturalne 
3 łyżki oliwy z oliwek 
przyprawa do kebab Shoarma
przyprawy - papryka ostra , papryka słodka ,  pieprz czarny , curry , maggi , oregano , zioła prowansalskie , 
czosnek staropolski , pieprz grubo ziarnisty
 
Mięsa obieramy z kości i skóry (można kupić gotowe) . 
Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plastry . Do mięsa dodajemy przyprawy , oliwę i jogurtu naturalny , dokładnie mieszamy . Pozostawiamy na około godzinę w chłodnym miejscu .
 
  
Po upływie tego czasu dokładamy mieszamy i mięso nabijamy na wykałaczki które wbijamy do cebuli . Nabijamy dość ciasno 
i równo . 
 

Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika 
(wykałaczki do góry opieramy na kratce z piekarnika ) .  
Pieczemy około 90 minut w 180 °C na funkcji góra dół . 
Po upieczeniu kebabu pozostawiamy go jeszcze na około 20 minut 
by mięsa się związało i przy krojeniu nie wyciekały z nich soki .

 
Kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki . 
 
Mięso podajemy z ulubionymi dodatkami . W bułce i z surówka lub na talerzu z frytkami i surówka .