02 października 2022

Zupa krem z dyni


4 marchewki
1 mały korzeń selera 
2 pietruszki
1 por 
pęczek pietruszki
3 gałązki selera 
liść laurowy 
2 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego 
około 3 litrów wody 
około 2 kg dyni 
180 g serka topionego śmietankowego 
przyprawy- sól, Vegeta, gałka muszkatołowa, curry, kurkuma, papryka ostra 

groszek ptysiowy
prażone pestki dyni 

Warzywa (oprócz dyni) obieramy i wkładamy do garnka, dolewamy zimnej wody, dokładamy Vegeta oraz liść laurowy, pieprz czarny, ziele angielskie, zagotować. Gotować około 2 godzinki na mały ogniu około 30 minut przed końcem dodajemy natkę pietruszki i selera. 
Gotowy rosół przecedzamy przez sitko. 
W tym samym czasie dynie kroimy na kawałki, wdrażamy i pieczemy w piekarniku na 200 °C przez około 40 minut z termo obiegiem. Upieczoną dynie obieramy ze skóry i dodamy do rosołu. 


Miksujemy i zagotowujemy. Na sam koniec dodajemy rozmieszany w zimnej wodzie serki topione, doprawiamy do smaku i ponownie za gotujemy. 

Gotową zupę podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam 
z prażonymi pestkami dyni i groszkiem ptysiowym przepis znajdziemy na blogu - https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2022/09/groszek-ptysiowy.html ) . 

Ja , mój pies " GUCIO " 
i dynia z której jest ugotowana 
zupka