28 czerwca 2024

Zapiekane klopsiki z indyka z warzywami w sosie brokułowym


500 g mięsa mielonego indyczego
1/2 łyżeczki soli , papryki słodkiej , tymianku mielonego
1 łyżeczka pieprzu białego
duża szczypta ostrej papryki
2 jajka 
1 mała bułka czerstwa 
mleko 
450 g warzyw po włosku
2 brykiety szpinaku rozdrobnionego
1 saszetka fix-u broccoli gratin (Knorr)
6 plastrów sera żółtego
olej lub oliwa z oliwek 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki 

Bułkę czerstwą moczymy w mleku do miękkości . Mięso mielone 
z indyka przedkładamy do miski dodajemy namoczoną , odciśniętą bułkę , jajko , oraz przyprawy , dokładnie wyrabiamy mięso . 
Z gotowego mięsa formujemy 30 gramowe klopsy .
  

Gotowe klopsy obsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor . Po usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym .


Na ułożone klopsy wykładamy odmrożone warzywa oraz szpinak .


Pomysł na broccoli gratin (Knorr) przyrządzamy według przepisu na opakowaniu dokładamy do niego 3 pokrojone w kostkę plastry sera żółtego . Tak przygotowanym sosem zalewamy klopsy i warzywa . 
Na górę układamy 3 plastry sera . 


Tak przygotowaną zapiekankę zapiekamy w piekarniku 
w temperaturze 170 °C przez około 30 minut do ładnego za pieczenia sera . 

Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki .