1 1/2 kg ziemniaków
około 200 g mąki ziemniaczanej
1 łyżka soli
FARSZ
500 g mięsa mielonego wieprzowego
przyprawy- sól, pieprz, majeranek
Mięso mielone przekładamy do miski, doprawiam do smaku przyprawami i pozostawiamy do przegryzienia.
600 g ziemniaków obieramy i gotujemy do miękkości a 900 g obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków. Przekładamy na drobne sitko a pod spód podkładamy miska tak by ociekały (w trakcie ociekania wytworzy się skrobia) .

Miękkie ziemniaki odcedzamy, przeciskamy przez praskę do ziemniaków, dokładamy mąkę ziemniaczaną oraz skrobię która się wytworzyła podczas ociekania ziemniaków (wodę odlewamy a skrobię zbieramy łyżka) , posypujemy solą i wyrabiamy ja jednolite i gładkie ciasto.


Ciasta formujemy około 100 g kluski a z mięsa mielonego kulki około 50 g. Ciasto rozkładamy na dłoni na środek nakładamy porcje mięsa
i dokładnie sklejamy tak by nie było widać mięsa .
Kartacze gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 15 minut na małym ogniu (ilość wrzucanych kartaczy do wody musi być tak by swobodnie pływały po wypłynięciu około 5 sztuk) .

Po ugotowaniu kartacze odkładamy na płaski talerz następnie podajemy z ulubioną omasta u mnie masło i ze złocona cebula .