06 grudnia 2025

Uszka z mięsem i pieczarkami


CIASTO NA USZKA 
1/2 kg mąki  
około 200 ml ciepłej wody 
1 jajka 
sól 

FARSZ 
500 g ugotowane mięsa wieprzowego 
200 g pieczarek 
2 łyżki masła 
przyprawy- sól , pieprz , maggi , 
gałka muszkatołowa , słodka papryka 

Ciasto- mąkę przekładamy do miski dodajemy jajko i sól dolewamy wodę (ciasto powinno być miękkie) (możemy dolewać więcej wody lub dosypywać mąki wszystko zależy od rodzaju mąki) wyrabiamy tak długo żeby odklejało się nam od rąk i było jednolite .


Farsz- Pieczarki kroimy na plastry i smażymy na maśle do odparowania wody . Pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia . Ugotowane mięso wraz z pieczarkami przekręcamy przez maszynkę do mięsa mielonego następnie doprawiamy do smaku przyprawami . 

Z ciasta urywamy kawałki i wałkujemy na grubość około 3 do 5 mm 
i wycinamy kółeczka u mnie średnica 2,5 cm (wycinam na pomocą formy zwanej pierożnicą) można większe (na przykład 4,5 cm czasami robię) nakładamy na środek odrobinę farszu kleimy jak pieroga i rogi sklejamy ze sobą .



Gotujemy we wrzącej osolonej i odrobinie oleju wodzie do momentu wypłynięcia później tylko 2 do 3 minut (zależy od wielkości naszych uszek) .


Gotowe uszka podajemy z barszczem lub podsmażoną na złoto cebulką .
Przepis na barszcz na blogu link poniżej.:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz