24 września 2024

Kurczak pod pierzynką

 

2 pojedyncze piersi z kurczaka 
1 mała por
4 łyżki majonezy 
4 łyżki ketchupu (Heinz)

przyprawy-do kurczaka , słodka papryka , pieprz biały 

Pierś kurczaka układamy na zrobionej z papieru do pieczenia koszyczki (kawałek papieru składamy w harmonijkę , związujemy końce a środek delikatnie rozszerzamy) albo wyłożoną papierem do pieczenia blaszce lub naczyniu żaroodpornym , oprószamy przyprawami z każdej strony . 
Tak gotową pierś smarujemy majonezem z jednej strony na to układamy pokrojoną w pół plasterki por .


N
a por wylewamy ketchup który przykrywamy potartą na grubych oczkach marchewką .


Tak przygotowaną pierś przykrywamy papierem do pieczenia 
(by nie spaliła nam się marchewka) i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Gotową pierś podajemy z surówką i ziemniakami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz