Falafele czyli potrawa z bliskiego wschodu ,
to smażone kuleczki czy kotleciki
przygotowana z ciecierzycy
z dodatkiem aromatycznych przypraw .
400 g ciecierzycy
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki soli
1 małą łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki sezamu jasnego
3-4 łyżki mąki pszennej
1 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka posiekanego natki kolendry
1/3 małej łyżeczki cynamonu mielonego
1/3 małej łyżeczki kolendry mielonej
1/3 małej łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Olej do smażenia
Ciecierzyce wsypujemy do miski , zalewamy zimna woda (kilka centymetrów nad nią) i pozostawiamy na około 12 godzin
w temperaturze pokojowej (ciecierzyca musi zacząć pękać) .
Po upływie tego czasu , do naczynia blendera przekładamy odcedzona ciecierzycę , pokrojoną w grubą kostkę cebulę i czosnek oraz sól . Wszystkiego dokładnie miksujemy aż ciecierzyca zacznie się lepić . Pod koniec dodajemy mąkę pszenną , sodę oczyszczoną , sezam , posiekaną natkę pietruszki i kolendry oraz przyprawy .
Dokładnie mieszamy .
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej . W między czasie z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego .
Następnie kuleczki smażymy z każdej strony na złoty kolor (około 3 do 5 minut) . Wyjmujemy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym .
Gotowe Falafele podajemy z ulubionym sosem w moim przypadku jest to sos czosnkowy .
Falafele są też dobrym dodatkiem do wegetariańskich sałatek , kebabów .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz