Francuskie a'la pizzerinki
2 filety z piersi z kurczaka
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona
1/2 kg usmażonych pieczarek
200 g sera żółtego
ketchup
przyprawa curry
Kurczak kroimy w drobną kostkę i smażymy w przyprawie curry .
Ogórki , paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę dodajemy kurczaka i pieczarki , wlewamy do całości ketchup tyle żeby połączyło składniki w całość .
Całość zawijamy w ciasto francuskie , taki rulonik i nacinamy
w paru miejscach .
Przed pieczeniem smarujemy żółtka jajka
(można posypać sezamem) .
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170-180 °C .
Mięsno - warzywne kulki w cieście francuskim
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
po kawałku papryki czerwonej , żółtej , zielonej
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej
1/2 pora
1 czerwona cebula (może być biała)
opakowanie ciasta francuskiego (duże)
przyprawy ; sól , pieprz , majeranek , tymianek ,
papryka ostra i słodka , gałka muszkatołowa
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawiamy do smaku .
Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę . Por siekamy
a kukurydzę odcedzamy z zalewy .
Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem .
Z masy mięsa formujemy kuleczki . Najlepiej ręce posmarować olejem , wówczas łatwiej jest uformować mięso .
Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki które obtaczamy na około mięsnej kuleczki .
Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przed pieczeniem kulki smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka (można posypać sezamem lub czarnuszką) .
Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym
do 180 °C .
Taka przystawka smakuje na ciepło jak i na zimno .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz