12 czerwca 2021

Królik w śmietanie

 
1 tusza królika 
1 mała śmietana 18%
2 kostki rosołowe 
2 cebule białe 
100 g masła
pęczek posiekanego koperku 
przyprawy-kminek mielony , pieprz biały , Vegeta , maggi 
 
Królika myjemy i kroimy na mniejsze kawałki , zalewamy woda dodajemy kostki rosołowe i gotujemy w rosole do miękkości 
( około 4 godziny ) . 
Gdy mięso będzie gotowe to wyciągamy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki . 
Cebulę obieramy i kroimy w piórka .
 
  
Masło kładziemy na dno garnka , roztapiamy i dokładamy mięso które podsmażamy następnie dodajemy cebule , śmietanę i około pół szklanki wody .
Dusimy do miękkości mięsa i cebuli . Doprawiamy do smaku
i posypujemy koperkiem . 
 
Podajemy z ziemniakami puree i buraczkami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz