23 kwietnia 2025

Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej


100 g kaszy gryczanej białej 
200 g kapusty białej 
150 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru 
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka 

SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody 
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej 
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku 
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi 


Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy . 


Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości 
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok . 


Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos . 
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+ śmietany +mąki , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .


Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz