08 listopada 2022

Wędzona pierś z kurczaka

Przepis mojego autorstwa lecz tutaj też zasługa dla mojego mężusia , który pomógł mi przy wędzeniu , i robieniu zdjęcia . Moja jedna z bardziej ulubionych wędlin . 



1 kg piersi z kurczaka 
30 g soli peklującej 
0,4 g nasion kolendry
0,4 g liścia laurowego 
2 g curry 
6 g czosnku 
1 l mleka 3,2 %

Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy . Czosnek obieramy i zgniatamy nożem . Z pozostałych składników wykonujemy zalewę którą dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się soli . 
Do ciasnego szklanego lub kamiennego naczynia ( może być garnek ale nie może być utleniające np.: plastyk ) przekładamy dość ciasno mięso oraz czosnek który zalewamy zalewą , dociskamy talerzykiem 
i szczelnie przykrywamy . Tak przygotowane mięso odstawiamy 
w chłodne miejsce na 12 godzin . 


Po upływie tego czasu wyciągamy pierś z kurczaka , osuszamy delikatnie ręcznikiem kuchennym , następnie odwieszamy 
w temperaturze pokojowej do całkowitego obeschnięcia zewnętrznego . 


Po obeschnięciu pierś z kurczaka przekładamy do wędzarni i wędzimy zimnym dymem 
(30 do 50 º C) przez około 2 godziny . Następnie podnosimy temperaturę wędzenia miedzy 90 a 100 º C i wędzimy do uzyskania temperatury 68 º C wewnątrz wędliny .   


Po uwędzeniu wyciągamy uwędzoną wędlinę z wędzarni
i wieszamy 
w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz