16 października 2022

Karminadle z warzywami


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 mała czerstwa bułka 
1 mała cebula 
Kawałek białej części pora 
Kawałek czerwonej papryki 
200 g mini pieczarek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
Margaryna (Palma z murzynkiem) 
Woda 
przyprawy - pieprz czarny , Vegeta , sól , gałka muszkatołowa , papryka słodka 

Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy namoczoną w wodzie bułkę , przyprawy , jajko oraz natkę pietruszki . 
Pieczarki obieramy , kroimy drobno i podsmażamy na maśle do odparowania wody następnie zimne dokładamy do mięsa . 
Paprykę , cebule kroimy w drobną kosteczkę , por w cienkie pół plasterki i również dokładamy do mięsa . 


Ponownie doprawiamy do smaku przyprawami i dokładamy łyżkę bułki tartej . Dokładnie wyrabiamy masę mięsną i formujemy klopsy (u mnie każdy około 80 g) i obtaczamy bułką tartą . 



Smażymy z każdej strony na złoty kolor na roztopionej , rozgrzanej margarynie . 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz