13 października 2022

Kalafior smażony


1 średni kalafior
2 jajka 
bułka tarta 
margaryna (Palma z murzynkiem) 
przyprawy - sól , pieprz , papryka słodka , cukier 

Kalafior obieramy na mniejsze kawałki (może być też w całości) płuczemy pod bieżącą wodą , następnie gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru około 20 minut, tak by dalej był twardy ale się nie rozgotował .
Następnie odstawiamy do wystudzenia . 


Jajka rozbijamy do miseczki , dodajemy przyprawy i mieszamy do rozprowadzenia . 


Zimny kalafior zanurzamy w jajku następnie w bułce tartej 
i smażymy na złoty kolor z każdej strony na roztopionej , rozgrzanej margarynie . 

Gotowy kalafior podajemy z ulubionymi dodatkami ja uwielbiam osobiście samego albo z dodatkiem sosu czosnkowego . 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz