27 czerwca 2023

Kiełbasa drobiowa Gabciakowa


200 g piersi z kurczaka
800 g udek z kury (bez skóry)
 
30 ml lodowatej wody
10 g soli peklującej
5 g soli kamiennej
3 g mielonego pieprzu białego 
1 g mielonej gałki muszkatołowej 
0.5 g mielonej kolendry
3 g mielonego suszonego czosnku 

 Mięso dzielimy na trzy klasy .:
I klasa - dokładnie oczyszczone mięso z piersi kurczaka
II klasa - dokładnie oczyszczone mięso z udek
III klasa - całą reszta po oczyszczeniu bez skóry (chyba że ktoś lubi) 
 

Każda klasę mięsa mielony na innych sicie
I klasa - szarpak
II klasa - sitko fi13 mam
III klasa - sitko fi4 mm - dwukrotnie

Całość przekładamy do jednej miski .
Do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin .


Po upływie tego czasu mięso ponownie wyrabiamy dodając do niego 
lodowatą wodę . 
Po wyrobieniu od razu nadziewamy w jelit o kalibrze 28-30 mm .
Odstawić na około 2 godziny do dokładnego osuszania .
Po osuszeniu wędzimy zimnym dymem , 
tempera 30 - 40 °C , drewnem olchowym przez 4 godziny .
Po uwędzeniu parzymy w temperaturze
70 - 75 °C do uzyskania temperatury wewnątrz kiełbasy 70 °C . 


22 czerwca 2023

Kotlet mielony z kapustą kiszoną i pieczarkami


500 g mięsa mielonego wieprzowego
150 g kapusty kiszonej 
100 g pieczarek
przyprawy - pieprz biały , majeranek , maggi ,  słodka papryka 

margaryna do smażenia 

Mięso mielone przekładamy do miski , dokładamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach , drobno pokrojoną kapustę kiszoną 
( kapustę płuczemy jeżeli mamy ja zbyt kwaśna ) . Następnie dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy mięso . 


Z wyrobionego mięsa robimy kotlety ( moje miały około 70 g każdy ) , panierujemy w bułce tartej .


Gotowe i o panierowane kotlety smażymy na roztopionej , rozgrzanej margarynie ( polecam  Palma z Murzynkiem ) na złoty kolor z każdej strony .


 

20 czerwca 2023

Muffinki z jabłkiem


  SUCHE 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 - 1 łyżeczki przyprawy do szarlotki (Kamis) 
mała szczypta soli
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

  MOKREGO
1 szklanka mleka
2 jajka 
1/2 szklanki oleju 

  DODATKOWO 
1 - 2 słodkie jabłka 
pokrojone migały w kostkę

W dwóch osobnych miskach mieszamy produkty suche i mokre .
( w jednej trochę większej suche a w drugiej nieco mniejszej mokre ) . Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy do momentu połączenia składników . 
Do całości dokładamy obrane i drobno pokrojone w kostkę jabłka . Krótko mieszamy .
Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami , na koniec posypujemy odrobiną migdałów . 
Muffinki pieczemy w 170° C przez około 20 - 25 minuty do tak zwanego suchego patyczka . 


Mój mały mistrzu drugiego planu
 i najwierniejszy czworonożny smakosz :)  

15 czerwca 2023

Karkówka grillowana

 
2 kg karkówki 
słodka papryka 
sól peklująca 
pieprz czarny mielony 
czosnek suszony 
majeranek 
 
Karkówkę myjemy , osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry . 


Plastry z każdej strony oprószamy delikatnie solą peklującą , pieprzem czarnym i obficie słodką papryka . 
Majerankiem i suszonym czosnkiem tylko z jednej strony ( dla aromatu ) .
  
 
Zapeklowaną karkówkę wekujemy za pomocą maszynki do pakownia próżniowego , wkładamy do lodówki i peklujemy do dwóch dni . Możemy zapeklować karkówkę w szczelnej misce lecz wtedy peklujemy tylko do 24 godzin . 
 
 
Karkówkę grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu około 15 minut z każdej stronie . 

10 czerwca 2023

Rustykalna tarta z budyniem i musem rabarbarowym


  CIASTO KRUCHE
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła 82%
80 g cukru 
1 łyżka cukru waniliowego 
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany

  BUDYŃ
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
400 ml mleka 

  DODATKOWO
1 słoik 0.6 l musu z rabarbaru 
4 gałązek rabarbaru 

Gałązki rabarbaru obieramy i kroimy w 5 cm kawałki, zasypujemy cukrem , pozostawiamy na około 3 godziny do puszczenia soku . 
Ciasto kruche .: mąkę przesiewamy z cukrem , dodajemy masło które rozcieramy w palcach na kruszonkę .
Dodajemy żółtko , śmietanę i wszystko razem dokładnie ugniatamy na gładkie ciasto . 
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut .
W między czasie gotujemy budyń według przepisu na opakowaniu , pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . 
Po upływie tego czasu ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubości około 5 cm na środek układamy mus rabarbarowy.Przepis na mus znajdziemy na blogu pod linkiem .:


Na mus wylewamy letni budyń i układamy kawałki rabarbar który puściły sok  .


Gdy nadzienie naszej tarty mamy nałożone to boki ciasta zwijamy do środka ( nie bać się że wyjdzie nie estetycznie , czym gorzej tym 
lepiej , taki urok tarty )  . 


Gdy tarte mamy poskładaną to przekładamy delikatnie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . 


Pieczemy w temperaturze 170° C przez około 40 minut do ładnego ze złocenia . Tarte po upieczeniu pozostawiamy na około 20 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Po upływie tego czasu tarte wyciągamy całkowicie z piekarnika i pozostawiamy na blaszce do całkowitego wystygnięcia . 

Gotową tarte możemy oprószyć cukrem pudrem w całości lub tylko boki . 
( niestety moja tarta nie dorwała do tego momentu ) .

09 czerwca 2023

Ziołowy chlebek odrywany


  CIASTO 
40 g drożdżowy 
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
600 g mąki pszennej
1 jajko 
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy z oliwek 

  MASŁO 
120 g masła 82%
3 łyżeczki posiekanego koperku 
3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
3 łyżeczki posiekanej bazyli 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki soli

Masło.: Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę i dodać do masła . Następnie dodać zioła , sól i dokładnie ze sobą wymieszać .
Ciasto.: Drożdże rozkruszyć w misce dodać ciepłe mleko i woda , 
1 łyżkę mąki , cukier dokładnie wymieszać i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia ( około 15 minut ) . 
Po 15 minutach dodajemy mąkę , sól ,  wbijamy jajko , mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek .


Ciasto dzielimy na dwie lub trzy części , każda z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt i smarujemy dokładnie po całej powierzchni masłem . Ciasto dzielimy na 4 do 5 pasków .  


Każdy pasek zwijamy w harmonijkę .


Zwinięte ciasto układy ciasno w wyłożonej papierem do pieczenia formie ( tortownica o  średnica około 20 cm lub keksówka ) i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 20 minut . 
Po upływie tego czasu , ciasto wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180° C około 30 minut . 

chlebek przed i po upieczeniu 

Chlebek podajemy na ciepło . 
Idealnie pasuje do grilla lub na domowe przyjęcie .

04 czerwca 2023

Mus rabarbarowo z kawałkami jabłek


1/2 kg rabarbaru 
2 jabłka
4 łyżki cukru 
1 kora cynamonu
1 duża łyżka soku z cytryny 

Rabarbar obieramy (jeżeli uważamy że skórka jest twarda ) , kroimy na około 3 cm kawałki , zasypujemy cukrem i pozostawiamy na około 3 do 4 godziny w pokojowej temperaturze do puszczenia soków . Po upływie tego czasu rabarbar gotujemy do lekkiego rozgotowania się ( tak by była papka )  . Dokładamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłek które kroimy w średnia kostkę . W między czasie dokładamy korę cynamonu i sok z cytryny dokładnie mieszamy . Prażymy około 10 minut . 
Tak przygotowany mus przekładamy do słoików i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania lub wykładamy na ciasto .

03 czerwca 2023

Kaszotto chłopa

" Kaszotto chłopa " przepis stworzony dla mojego męża . Brakło czasu na robienie zdjęć bo wszyscy głodni i smakowało na pewno , bo garnek zastał pusty . 


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 woreczek kaszy jęczmiennej 
250 g pieczarek 
1 mała cebula
400 ml zimnej wody
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka oliwy 
2 łyżeczki przyprawy do mięs ( Knorr )
przyprawy - gałka muszkatołowa , maggi , słodka i ostra papryka , majeranek , sól 

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i odkładamy na bok .
Oliwę rozgrzewamy w garnku dodajemy obraną i pokrojoną w średnią kostkę cebulę , smażymy na złoty kolor . Dokładamy mięso do cebuli oraz przyprawy i smażymy do stracenia surowości następnie dorzucamy pokrojone w pół plasterki pieczarki , całość dusimy około 20 minut . 
Teraz nadszedł czas na dodanie wcześniej ugotowanej kaszy i dokładnie wymieszać . 
Do wysokiego pojemnika wylewamy zimną wodą dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy by nie powstały grudki , po czym nasz roztwór wylewamy do garnka z mięsem , zagotowujemy . Ponownie doprawiamy do smaku . 

Gotowe danie podajemy z ulubioną surówka z kapusty lub buraczków .

Poniżej link do moim ulubionych dodatków do tego typu dań : 
Surówka z białej kapusty : 
Surówka obiadowa : 
Buraczki po mojemu