około 1 kg tłustego schabu
około 500 g karkówki
około 500 g łopatki
około 500 g boczku wędzonego
około 300 g słoniny surowej
2 żołądki z indyk
1 duża marchewka
2 cebule
4 ząbki czosnku
2 łyżki peklo soli
3 liście laurowe
10 kulek pieprzu czarnego
8 kulek ziela angielskiego
Zimna woda
1 duża czerstwa bułka
4 jajka
przyprawy - słodka papryka , ostra papryka , sól , pieprz czarny , majeranek , gałka muszkatołowa
DODATKOWO
300 g usmażonych pieczarek
Mięso kroimy na mniejsze kawałki zalewamy zimna woda ( tyle by mięso było przykryte ) dokładamy do całości obraną marchewkę , obraną cebule , nie obrany czosnek , ziele angielskie , liść laurowy , pieprz czarny i peklo sól . Całość zagotowujemy następnie zmniejszamy gaz na minimum i gotujemy mięso około 2 do 3
godziny . Tak by mięso nie wrzało tylko delikatnej się gotowało jak rosół .
Po upływie tego czasu wyciągamy mięso i pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia . W między czasie moczymy bułkę w rosole oraz podsmażamy boczek do wytopienia się tłuszczu .
Po upływie tego czasu mięso wraz z marchewką , boczkiem i namoczoną bułka ( bez cebuli i czosnku ) mielimy trzykrotnie na sitku o rozmiarze 2,7 ( najdrobniejsze ) .
Gdy mięso mamy przemielone dodajemy do niego jajka przyprawy
( typu pieprz , obie papryki , majeranek , sól ) i dokładnie wyrabiamy na jednolitą , gładka masę ( jeżeli mamy pasztet suchy możemy dolać trochę rosołu )
Wyrobione mięso przekładamy do formy ( tu możemy ubrać trochę mięsa i dodać ulubione dodatki , u mnie pieczarki ) .
Delikatnie dociskamy lekko wilgotną ręką , by odpowietrzyć ( możemy kilka razy upuścić foremkę na blat ) następnie delikatnie nacinamy pasztet na wzór kratki .
Gotowy , uformowany pasztet przekładamy do piekarnika w którym mamy na dnie naczynie z wodą i pieczemy około godziny w 150 °C następnie około 40 minut w 200°C do ładnego zrumienienia wierzchniej części pasztetu .
Upieczony pasztet od razu wyciągamy z piekarnika i pozostawiany do całkowitego wystygnięcia . Następnie przykrywamy szczelnie i pozostawiamy około 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia się wszystkich smaków .
Taki pasztet jest najlepszy .
Idealnie smakuje z ćwikła z chrzanem i udekorowany rzeżuchą .