2 kg ogórków gruntowych średniej wielkości
ZALEWA
3 szklanki ziemnej wody
2 1/2 szklanki octu 10%
2 1/2 szklanki cukru
12 ziaren ziela angielskiego
2 małe łyżki pieprzu czarnego
2 małe łyżki gorczycy
1 duża kopiasta łyżka soli
1 duża łyżka łyżka curry
Ogórki myjemy i moczymy około 2 godziny w zimnej wodzie .
Po upływie tego czasu ogórki kroimy w plastry wzdłuż ogórka .
Pocięte ogórki układamy ciasno w słoiczki .
Wszystkie składniki na zalewę przekładamy do garnka ( najlepiej do takiego który nam nie szkoda jak za farbuje curry ) , zagotowujemy
i gotujemy pod przykryciem około 5 do 8 minut .
Gotową , jeszcze ciepłą ( najlepiej ) i przecedzona przez sitko zalewa zalewany ogórki ( jeżeli braknie nam zalewy nie martwimy się tylko dolewamy odrobinę przegotowanej wody , nic się nie stanie ) .
Gotowe ogórki zakręcamy mocno , pasteryzujemy w garnku na 3/4 wysokości słoika i wyścielonym dnem ( jeżeli zalewali ciepła zalewa to do garnka wlewamy ciepła wodę a jeżeli zimna to zimną ) od zagotowania około 15 do 20 minut .
Ogórki najlepiej smakują po około 2 do 3 dniach .
Idealny dodatek do kanapek , burgerów .
Z tej porcji wyszło mi 9 słoików 0.5 litra .