11 sierpnia 2023

Wrap z rukolą i kurczakiem w sezamie



3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry 
szczypta ostrej papryki
3 placki tortilli 
30 g rukoli 
1 pomidor czerwony 
9 plastrów ogórka zielonego
5 jajek 
1 łyżeczka masła 
1 łyżeczka czarnuszki
przyprawy - sól , pieprz biały , 

  DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
2-3 jajka 
bułka tarta wymiesza z sezamem 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki dodajemy przyprawy ( słodka papryka , tymianek , biały pieprz , przyprawa do kurczaka , curry i ostrą paprykę ) . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . Po upływie czasu panierujemy w podwójnej panierce ( mąka , rozbełtanym jajkiem i bułka tarta z sezamem ) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku , temperatura 180 ° około 40 minut po 20 minutach kurczaka obracamy i pieczemy na złoty kolor . 

 

 Upieczone wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia . W międzyczasie gdy studzimy kurczaka przygotowujemy jajecznicę z 5 jaj na maśle , przyprawiamy solą , pieprzem i posypuję czarnuszką . 
 Gdy mamy przestudzenego kurczaka i gotową jajecznicę , przystępujemy do składania naszego wrap . 
 Podpieczony placek tortilla na to układamy rukolę , kurczaka , jajecznicę z czarnuszką .

 

Następnie układamy resztę warzyw pokrojonych w plastry . 


Gdy mamy już wszystko ułożone zwijamy ciasno wrapa ( najpierw 1/3 dołu a później boki i owijamy w folię aluminiową ) .