około 2 kg kaczki
3 udka z kurczaka
500 g wątróbki drobiowe
3 marchewki
2 pietruszki
2 cebule białe
1/2 korzenia selera
2 ząbki czosnku
2 łyżki Vegety
kilka ziaren pieprzu czarnego
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 duża czerstwa bułka
około 200-300 ml bulionu
2 jajka (M)
PRZYPRAWY DO PASZTETU
2 łyżki czarnego pieprzu
1 1/2 łyżki soli kuchennej
1 mała łyżka majeranku
1 duża szczypta gałki muszkatołowej
Do garnka przekładamy pokrojoną na mniejsze części kaczkę dokładamy obronę warzywa (marchewką , seler , pietruszkę ,
cebulę- pokrojoną na pół ) oraz nie obrany rozgnieciony czosnek .
Zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą wodą , dokładamy przyprawę w ziarna , Vegeta oraz liść laurowy , zagotowujemy . Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około półtorej do dwóch godzin . Po upływie tego czasu dokładamy udka z kurczaka i gotujemy 40 minut . Gdy mięso mamy ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne mięso obieramy z kości i skóry .
Drobiową wątróbkę przekładamy do osobnego garnka , zalewamy gorącym wywarem z kaczki , zagotowujemy . Wyłączamy gaz i pozostawiamy na około 15 minut . Po upływie tego czasu wątróbkę wyjmujemy z wywaru .
W osobnej misce moczymy w wywarze czerstwą bułkę .
Gdy mięso mamy zimne mieliśmy wraz z wątróbką , marchewką (ugotowaną w wywarze) oraz namoczoną czerstwą bułkę .
Mielimy dwukrotnie na najmniejszym sicie (fi 4) .
Do zmielonego mięsa dodajemy rozbite jajka , przyprawy oraz około 200 ml zimnego wywaru (tyle by pasztet wyszedł nam luźny ,
mazisty) .

Gotowy pasztet przekładamy do formy (u mnie małe aluminiowe włożyłam około 700 g mięsa na pasztet) .
Delikatnie wyrównujemy górę oraz delikatnie potrząsa my formą .

Pasztet pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50 minut w kąpieli wodnej następnie 30 minut bez kąpieli .
Po upieczeniu pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika
i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia . Następnie upieczony pasztet pozostawiony na 24 godziny w chłodnym miejscu
(na przykład w lodówce) .

Gotowy pasztet podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie cebula drobno siekaną .
Pasztet zagościł również w słoiku .
Gotowe słoiki gotowałam od zimnej wody od zagotowania 40 minut . Następnie pozostawiam w garnku do całkowitego wystudzenia .