16 stycznia 2022

Krewetki z masełkiem i czosnkiem

 
220 g krewetek (np.: vannamei)
3 ząbki czosnku 
2 łyżki oliwy
50 g masła 
4 łyżki soku z cytryny 
łyżka pietruszki 
1/2 łyżeczki płatków chili 
sól  
 
Krewetki odmrażamy (jeśli mamy mrożone) oczyszczamy 
i odkładamy na talerzyku na bok . 
Na patelni rozgrzewamy oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek , smażymy około 3 minut . Dorzucamy krewetki , smażymy chwilę około 8 minut do zróżowienia się krewetek (lub jak się z krewetek zrobi ślimaczek) .  
 
 
Po tym czasie dodajemy masło, płatki papryki chili i sok z cytryny , smażymy kolejne 4 minuty .  
Na koniec dodajemy natkę pietruszki i posypujemy solidną szczypta soli do smaku .