30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 
3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrajany na pół oraz kawałek kwiatka kopru .
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnianego pomieszczenia . 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy . 

 

25 czerwca 2025

Mięsne Raffaello w sosie migdałowym z porem i marchewką


PULPETY
500 g mięsa 
2 łyżki bułki tartej 
1 jajko 
15 całych migdałów 
przyprawy- sól, pieprz biały, tymianek 

SOS 
1 biała część pory 
2 cienkie marchewki 
2 łyżki mąki migdałowej 
50 ml śmietanki 30% 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku 
przyprawy- pieprz biały, sól 

Mięso mielone wraz z bułką tartą oraz jajkiem przekładamy do miski , doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę . W mięsa formujemy około 20-25 gramowe pulpety , w środek każdego pulpeta wkładamy jednego migdała , gotowe pulpety obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku. 
Sos doprawiamy do smaku solą oraz obfita ilością pieprzu . Dokładnie mieszamy .


17 czerwca 2025

Sos tzatziki

 
200 g jogurtu greckiego 
2 łyżki majonezu 
200 g zielonego ogórka 
4 ząbki czosnku 
1 pęczek posiekanego koperku 
duża szczypta mielonego pieprzu czarnego 
duża szczypta soli 

Ogórka obieramy , wybieramy środek , ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski . 
Do ogórka dodajemy jogurt grecki , majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek , dokładnie mieszamy . Na koniec doprawiamy przyprawami . Gotowy sos pozostawiamy do przegryzienia .