100 g kaszy gryczanej białej
200 g kapusty białej
150 g pieczarek
1 duża łyżka masła
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka
SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy .

Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok .

Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos .
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+śmietna+mąka , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .

Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .