23 kwietnia 2025

Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej


100 g kaszy gryczanej białej 
200 g kapusty białej 
150 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru 
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka 

SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody 
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej 
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku 
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi 


Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy . 


Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości 
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok . 


Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos . 
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+śmietna+mąka , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .


Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .

Naleśniki ruskie


FARSZ 
250 g twarogu pół tłustego 
250 g ugotowanych ziemniaków 
100 g cebuli
100 g boczku wędzonego 
1 mała łyżeczka smalcu
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 duża szczypta majeranku 
1 mała szczypta słodkiej papryki 
sól 

6 naleśników 
masło- do smażenia 
śmietana- do podania 

Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do całości dodajemy łyżeczkę smalcu , dokładamy pokrojoną w kotkę cebulę 
i smażymy do ze złocenia cebuli . Odkładamy na bok do lekkiego wystygnięcia . 
Do garnka przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem ziemniaki z serem . Dodajemy przestudzony boczek z cebulą , dokładnie mieszamy . Całość przyprawiamy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy .


Gotowy farsz równomiernie rozkładamy na połówce naleśnika (około 2 łyżki) .


Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół .


Tak przygotowane naleśniki smażymy na roztopionym maśle do ładnego ze złocenia się naleśnika . 

Gotowe naleśniki podajemy ze śmietaną . 


18 kwietnia 2025

Muffinki bez jajka z mlekiem bez laktozy


2 szklanki mąki pszennej 
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 szklanki cukru 
1 banan 
3/4 szklanki oleju 
1 szklanka mleka bez laktozy 
2 czubate łyżki kakao 
2 łyżki powideł śliwkowych 
szczypta soli 

Suche składniki połączyć w jednej misce 
Mokre składniki wraz z rozgniecionym bananem połączyć w kolejnej misce . 
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi na gładkie , jednolite ciasto . 
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papilotkami formy . 
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut .