29 października 2024

Sos pomidorowy


0.5 litra wywaru lub bulionu 
1 mały liść laurowy 
2 kulik ziela angielskiego 
4 ziarna pieprzu czarnego 
190 g przecieru pomidorowego 
100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej 
duża szczypta cukru 
przyprawy- sól , pieprz , papryka słodka , papryka ostra 

Do garnka wlewamy wywar lub bulion , zagotowujemy dodając kulki ziela angielskiego , ziarna pieprzu czarnego oraz liścia laurowego . Do całości dokładamy przecier pomidorowy i całość dokładanie mieszamy , zmniejszamy gaz , gotujemy około 7 minut . Po upływie tego czasu dolewamy rozmieszaną w zimnej wody , mąkę oraz śmietanę , dokładnie mieszamy . Całość doprawimy do smaku przyprawami i ponownie zagotowujemy . 
Sos podajemy na ciepło .

Gotowy sos jest idealny do gołąbków , kasz , pulpetów i mięs .