04 listopada 2023

Sosik z leśnych grzybów


około 1/2 kg leśnych grzybach
1/4 kostki masła
1 duża cebula 
300 ml zimnej wody 
2 małe łyżki mąki 
1 łyżka śmietany 18 %
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
przyprawy - sól , pieprz biały , maggi 

Leśne grzyby kroimy w plasterki . Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę . W garnku rozstawiamy masło , dodajemy cebulę i smażymy na złoty kolor . Dokładamy surowe leśne grzyby , mieszamy 
i smażymy około 30 minut od czasu do czasu mieszając . 


W osobnym naczyniu mieszamy mąkę , śmietanę i wodę . Gdy grzyby mamy usmażone i miękkie dodajemy zawiesinę z wody 
i mąki z dodatkiem śmietany . Na koniec doprawiamy do smaku przyprawami i posypujemy natką pietruszki . 

Gotowy sos podajemy z kaszą jęczmienną , kaszą kuskus , ziemniakami czy z dodatkiem mięsnym . 


Grzybobranie 2023