30 czerwca 2025

Ogórki kiszone


ogórki gruntowe 
czosnek 
koperek 
korzeń chrzanu 
liść chrzanu 

ZALEWA 
1 litr gorącej wody 
15 g soli kuchennej 

Na dno słoika wkładamy 2 ząbki czosnku przekrojonego na plastry , 
3 gałązki kopru oraz 3 małe kawałki pokrojonego chrzanu . Następnie układamy ciasno dobre umyte ogórki gruntowe 
(jasną stroną do dołu) . 
Na górę słoika układamy kawałek liścia chrzanu , ząbek czosnku przekrajany na pół oraz kawałek kwiatka kopru .
Tak przygotowane ogórki zalewamy ciepłą zalewą (do gotującej wody wsypujemy sól , mieszamy do rozpuszczenia) .


Gotowe słoiki zakręcamy i zasłaniamy tak by nie dochodziło do nich światło , pozostawiamy 2 dni w temperaturze pokojowej . Po upływie dwóch dni słoiki przenosimy do chłodnego , zaciemnianego pomieszczenia . 
Ogórki są gotowe po około 3 tygodnia lecz najlepsze jak postoją parę miesięcy . 

 

25 czerwca 2025

Mięsne Raffaello w sosie migdałowym z porem i marchewką


PULPETY
500 g mięsa mielonego wieprzowego 
2 łyżki bułki tartej 
1 jajko 
15 całych migdałów 
przyprawy- sól, pieprz biały, tymianek 

SOS 
1 biała część pory 
2 cienkie marchewki 
2 łyżki mąki migdałowej 
50 ml śmietanki 30% 
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki lub koperku 
przyprawy- pieprz biały, sól 

Mięso mielone wraz z bułką tartą oraz jajkiem przekładamy do miski , doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na jednolitą masę . W mięsa formujemy około 20-25 gramowe pulpety , w środek każdego pulpeta wkładamy jednego migdała , gotowe pulpety obsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor . Po usmażeniu odkładamy na bok . 
Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w pół plasterki por oraz pokrojoną w plasterki marchewkę (jeżeli marchewkę mamy dość grubą kroimy w pół plasterki) dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut , często mieszając . Gdy warzywa mamy podsmażone , lekko miękkie dokładamy usmażone wcześniej pulpety , wlewamy śmietankę , posypujemy mąką migdałowa . Dokładnie i delikatnie mieszamy i dusimy pod przykryciem około 20 minut . Gdy całość mamy uduszona posypujemy posiekaną natką pietruszki lub koperku. 
Sos doprawiamy do smaku solą oraz obfita ilością pieprzu . Dokładnie mieszamy .


17 czerwca 2025

Sos tzatziki

 
200 g jogurtu greckiego 
2 łyżki majonezu 
200 g zielonego ogórka 
4 ząbki czosnku 
1 pęczek posiekanego koperku 
duża szczypta mielonego pieprzu czarnego 
duża szczypta soli 

Ogórka obieramy , wybieramy środek , ścieramy na tarce o grubych oczkach , odciskamy z nadmiaru wody i przekładamy do miski . 
Do ogórka dodajemy jogurt grecki , majonez , przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek , dokładnie mieszamy . Na koniec doprawiamy przyprawami . Gotowy sos pozostawiamy do przegryzienia . 

12 czerwca 2025

Jogurtowa pianka gruszowa


1 galaretka gruszkowa 
300 ml wrzącej wody 
400 g jogurtu greckiego 

DO DEKORACJI
mięta 
gruszka 
płatki czekolady 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia . Gdy galaretka mamy zimną ubijamy mikserem na gęstą piankę , następnie dodajemy jogurt grecki . Całość ubijamy na najwyższych obrotach około 5 minut . Gotową masę rozlewały do pucharków . Wkładamy do lodówki na około 3 godziny do stężenia . 
Przed podaniem dekorujemy kawałkiem gruszki , listkiem mięty i posypujemy odrobiną płatków czekolady . 

08 czerwca 2025

Gołąbki z kaszą gryczaną białą i pieczarkami


200 g kaszy gryczanej białej 
600 g pieczarek 
1 duża biała cebula 
2 łyżki masła 
1 duża łyżka posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól, pieprz, cząber, majeranek 

około 8 sparzonych liści białej kapusty 

Kaszę gryczaną białą gotujemy około 10 minut , następnie odcedzamy . 
Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na roztopionym maśle na złoty kolor . Do całości dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki . Smażymy do odparowania wody . Następnie dodajemy kaszę i smażymy około 5 minut cały czas mieszając by nie przypalić . 
Farsz doprawiamy do smaku  przyprawami , duża ilością pieprzu . 


Gotowy farsz porcjujemy na sparzony liść kapusty .

Boki zawijamy do środka i ciasno składamy na trzy . Gotowe , zawinięte gołąbki układamy w garnku gdzie dno jest wyłożone liśćmi kapusty . 
Dusimy około 40 minut na małym ogniu (do miękkości kapusty) . 

Uduszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , idealne pasuje tutaj koperkowy , pieczarkowy u mnie zagościł pomidory który również dobrze się 
komponuje . 


07 czerwca 2025

Kociołek rozmaitości z grillowanego mięsa

Często zostaje mięso czy kiełbasa z grilla , często się zastanawiamy do dobrego z niego zrobić . Więc dziś przychodzę z taką pyszną propozycją . 



3 grillowane steki wieprzowe 
2 grillowane kiełbasy 
200 g papryki czerwonej 
200 g cukinii
200 g pieczarek 
1 duża biała cebula 
100 g kapusty białej 
100 g marchewki 
1 liść laurowy 
4 ziarna pieprzu czarnego 
2 ziarna ziela angielskiego 
400 ml bulionu/czystego rosołu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki  
1 duża szczypta majeranku 
przyprawy- sól, pieprz , papryka słodka i ostra , gałka muszkatołowa , maggi 

100 ml zimnej wody 
1 duża łyżka mąki pszennej
1 łyżka śmietany 18%

Grillowaną karkówkę kroimy w kostkę , kiełbasę w pół plasterki , przekładamy do garnka , dodajemy olej oraz pokrojoną w kotkę cebulę i chwilę smażymy . Następnie dodajemy pokrojoną w pół plasterki marchewkę oraz pieczarki , w paseczki paprykę, kapustę , cukinie w grubą kostkę . Całość smażymy około 10 minut . Po upływie tego czasu dolewamy bulion/czystego rosół dokładamy przyprawy w ziarnach oraz liść laurowy i dusimy na małym ogniu około 20-30 minut do miękkości mięsa, warzyw . 


Gdy mięso i warzywa mamy miękkie dolewamy do całości zawiesinę z mąki pszennej+woda+śmietana . Całość dokładnie mieszamy , zagotowujemy . Na samym końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i  doprawiamy do smaku przyprawami . 

 

01 czerwca 2025

Sałata ze śmietaną


1 duża główka sałaty masłowej 
1 duża szczypta cukru
kilka kropel octu 
sól i pieprz biały 
1 mała śmietana 12% 

Sałatę myjemy , targamy na mniejsze kawałki , solimy oraz dodajemy cukier . Pozostawiamy na chwilę . 
Do całości dodajemy śmietanę , pieprz . Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . 

27 maja 2025

Fuczki

Szybkie wyjaśnienie co to są "FUCZKI" .
Fuczki to smażone placki z kiszonej kapusty , wywodzące się z kuchni Bieszczadzkiej .


300 g kiszonej kapusty 
1 średnia marchewka 
1 jajko 
70 g mąki 
70 ml mleka 
1 duża szczypta majeranku , cząbru , kminku mielonego 
1/2 małej łyżeczki pieprzu białego 
1 łyżeczka posiekanego koperku 

olej- do smażenia 

Do miski dodajemy posiekaną kiszoną kapustę , startą na drobnych oczkach marchewkę oraz mleko , jajka i mąkę , całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy przyprawy oraz koperek i ponownie mieszamy . Pozostawimy na chwilę do przegryzienia . 


Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju , następnie nakładamy dużą łyżkę ciasta z kiszoną kapustą . Smażymy na złoty kolor z każdej strony .


Gotowe placuszki odkładamy na ręcznik papierowy . 

Podajemy ze śmietana lub jogurtem . 

22 maja 2025

Kotlety mielone wieprzowo-indycze


300 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g mięsa mielonego indyczego 
1 mała bułka pszenna 
woda
1 jajko 
2 łyżki bułki tartej 
przyprawy- sól, pieprz , maggi , słodka papryka

margaryna (Palma z murzynkiem)- do smażenia 

Bułkę pszenna moczymy w wodzie . Mięso oraz odciśniętą z nadmiaru wody bułkę przekładamy do jednej miski . Dodajemy bułkę tartą i doprawiamy do smaku przyprawami . Następnie formujemy klopsy (po około 100g) i smażymy na roztopionej margarynie (Palma z murzynkiem)na złoty kolor z każdej strony. 


20 maja 2025

Pierogi z truskawkami i serem


CIASTO
1/2 kg mąki pszennej
około 150 ml ciepłej wody 
1 jajko 
1 łyżka oleju 
duża szczypta soli 

FARSZ
150 g truskawek 
250 g twarogu chudego 
1 mała łyżka cukru 

Farsz- Ser rozgniatamy widelcem dodajemy pokrojone w drobną kostkę truskawki oraz cukier , dokładnie mieszamy . Odkładamy na bok . 


Składniki na ciasto umieszczamy w misce (wody tyle ile ciasto przyjmie) , zagniatamy na jednolite i elastyczne ciasto . Pozostawiamy na chwilę przykryte miską lub ściereczką . 
Po upływie tego czasu urywamy kawałek ciasta rozwałkowujemy na grubość około 3 mm . Wycinamy krążki , nakładamy małą łyżeczkę farszu , składamy na pół i dokładnie sklejamy . 


Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej , rozbujanej wody z odrobiną oleju i soli delikatnie mieszamy , czekamy do wypłynięcia pierogów . Gdy wypłyną czekamy około 3 minut .



Ugotowane pierogi podajemy z jogurtem naturalnym lub grecki , śmietaną bądź roztopionym masłem . 

16 maja 2025

Domowe lody truskawkowe


600 g mrożonych truskawek 
400 g jogurtu greckiego 
4 łyżki cukru pudru 

Do miski przekładamy truskawki , wlewamy jogurt i blendujemy na gładką masę . Do całości wsypujemy cukier puder dokładnie mieszamy . Zamrażamy około 6 godzin . 

Gotowe lody przed podanie chwilę wyjmujemy z zamrażarki i podajemy z ulubionym dodatkami . 

Łazanki z młodej kapusty

 

1 główka młodej kapusty
2 średnie marchewki
200 g makaronu wstążka
200 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy
3 łyżki smalcu
2 łyżki koperku
przyprawy- sól, pieprz

Kapustę kroimy kroimy w średnie kawałki , marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości .
Makaronu gotujemy według przepisu na opakowaniu , następnie odcedzamy .
Boczku kroimy w paseczki i wytapiamy , następnie dodajemy pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę dokładamy 3 łyżki smalcu i całość smażymy około 10 minut .
Do podsmażonego boczku wraz kiełbasą dodajemy makaron oraz kapustę , całość dokładnie mieszamy i chwilę smażymy . Doprawiamy do smaku solą i pieprzem dodajemy 2 łyżki koperku .
Dokładnie mieszamy .

06 maja 2025

Zupa szparagowa


1 litr bulionu lub czystego rosołu 
500 g szparagów 
1 duża marchewka 
1 biała część pory 
2 duże ziemniaki 
1 średniej wielkości cebula 
2 łyżki oleju 
90 g serka topionego 
4 łyżki śmietanki 12% 
2 łyżki posiekanego koperku 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi 

W garnku rozgrzewamy olej wrzucamy do na niego cebulę pokrojoną w kostkę oraz por w pół plasterki . Smażymy około 5 minut . Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki w średnią kostkę , marchewkę w pół plasterki , smażymy 5 minut , wlewamy bulion lub czysty rosół . Gotujemy do miękkości warzyw . Do całości dokładamy szparagi pokrojone w plasterki (łebki pozostawiamy całe) , gotujemy do miękkości , chrupkości szparagów . 
W zimnej wodzie rozprowadzamy serek topiony że śmietanką , całość wylewamy do zupy . Zagotowujemy , dosypujemy koperek doprawiamy do smaku przyprawami . 


05 maja 2025

Pieczone ziemniaczki z frytkownicy beztłuszczowej


500 g młodych ziemniaków 
2 łyżki oleju
1 gałązka świeżego rozmarynu 
2 świeże gałązki oregano , tymianek  
przyprawy- słodka papryka , oregano , tymianek , 
sól , pieprz biały mielony 

Młode ziemniaki myjemy i delikatnie skrobiemy , obieramy ze skórki . Dokładnie myjemy i przekładamy do miski . Ziemniaki kroimy na pól i na cztery , oprószamy przyprawami (obficie pieprzem i solą) , polewamy olejem , dokładnie mieszamy . 
Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do frytkownicy bez tłuszczowej (u mnie model z Lidl .: SILVERCREST® KITCHEN TOOLS frytkownica na gorące powietrze SHFD 1400 B2 , 1400 W) .
Pieczemy program frytki ~ 20 minut w temperaturze 170 °C następnie przełączamy na temperaturę 200 °C , pieczemy około 15 minut do miękkości i  ładnego ze złocenia się ziemniaków .

03 maja 2025

Koktajl z mandarynek , jabłka i banana


2 puszki mandarynek 
2 banany 
1 duże słodkie jabłko 

Mandarynki wraz z sokiem wlewamy do wysokiego naczynia , dodajemy pokrojonego w plastry banana oraz obrane i bez pestek jabłko . Wszystko blendujemy na jednolitą masę . 
Gotowy koktajl przed podaniem schładzamy . 

28 kwietnia 2025

Flaczki z boczniaków


2 średnie marchewki
1 pietruszkę
1 biała część pory 
2 ząbki czosnku 
1/4 korzenia selera
3 łyżki oleju
500 g boczniaków 
1 liść laurowy 
3 ziarna ziela angielskiego 
5 ziaren pieprzu czarnego 
1,5 litra drobiowego wywaru 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
przyprawy- sól , pieprz biały , maggi , cebula suszona , 
mielone ziele angielskie , majeranek 

Do garnka wlewamy olej ścieramy marchewkę , pietruszkę i korzeń selera kroję w pół plastry biała część pory i przeciśnie przez praskę czosnek , wszystko pod smażymy około 7 minut . 
Do całości dodajemy pokrojone w paski boczniaki , smażymy około 10 minut dość często mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy liść laurowy , ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego . Wlewamy wywar drobiowy . 
Całość gotujemy około 20 minut . Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku przyprawami . 


23 kwietnia 2025

Gołąbki bez zwijania z kaszy gryczanej białej


100 g kaszy gryczanej białej 
200 g kapusty białej 
150 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
duża szczypta gałki muszkatołowej oraz cząbru 
przyprawy- sól, pieprz, maggi, ostra papryka 

SOS KOPERKOWY
750 ml bulionu lub wody 
250 m wody+4 łyżki mąki pszennej 
200 ml śmietanki 18%
6 łyżek posiekanego koperku 
przyprawy- sól, pieprz biały, maggi 


Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu , odcedzamy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
Kapustę białą szatkujemy i gotujemy około 5 minut od zagotowywania . Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Pieczarki kroimy w pół plasterki i smażymy do odparowania wody na maśle . Pozostawiamy do wystygnięcia .
Gdy wszystko mamy zimne przekładamy do jednej wspólnej miski dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy . Dokładnie mieszamy . 


Z gotowego farszu formujemy gołąbki (około 80 do 100 g) o podłużnym kształcie , następnie obsmażamy na niewielkiej ilości 
oleju . Gdy mamy obsmażone odkładamy na bok . 


Na tej samej patelni co obsmażali my gołąbki robimy sos . 
Do patelni wlewamy bulion lub wodę , zagotowujemy i wlewamy mieszaninę wody+ śmietany +mąki , mieszamy dodajemy posiekany koperek . Gotujemy go zgęstnienia sosu , doprawiamy do smaku . Gdy sos mamy gotowy wkładamy gołąbki i dusimy na małym ogniu około 30 do 40 minut .


Gotowe gołąbki podajemy od razu po zrobieniu , uduszeniu .

Naleśniki ruskie


FARSZ 
250 g twarogu pół tłustego 
250 g ugotowanych ziemniaków 
100 g cebuli
100 g boczku wędzonego 
1 mała łyżeczka smalcu
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 duża szczypta majeranku 
1 mała szczypta słodkiej papryki 
sól 

6 naleśników 
masło- do smażenia 
śmietana- do podania 

Boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy na patelni do całości dodajemy łyżeczkę smalcu , dokładamy pokrojoną w kotkę cebulę 
i smażymy do ze złocenia cebuli . Odkładamy na bok do lekkiego wystygnięcia . 
Do garnka przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem ziemniaki z serem . Dodajemy przestudzony boczek z cebulą , dokładnie mieszamy . Całość przyprawiamy przyprawami i ponownie dokładnie mieszamy .


Gotowy farsz równomiernie rozkładamy na połówce naleśnika (około 2 łyżki) .


Następnie składamy na pół i jeszcze raz na pół .


Tak przygotowane naleśniki smażymy na roztopionym maśle do ładnego ze złocenia się naleśnika . 

Gotowe naleśniki podajemy ze śmietaną . 


18 kwietnia 2025

Muffinki bez jajka z mlekiem bez laktozy


2 szklanki mąki pszennej 
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 szklanki cukru 
1 banan 
3/4 szklanki oleju 
1 szklanka mleka bez laktozy 
2 czubate łyżki kakao 
2 łyżki powideł śliwkowych 
szczypta soli 

Suche składniki połączyć w jednej misce 
Mokre składniki wraz z rozgniecionym bananem połączyć w kolejnej misce . 
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi na gładkie , jednolite ciasto . 
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papilotkami formy . 
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut .

13 kwietnia 2025

Zakwas na żurek


200 g mąki razowej żytniej typ2000
1 litr przegotowanej ostudzonej wody
4 ząbki czosnku
8 ziarnek pieprzu czarnego 
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe

Wodę przelewany do wyparzonego słoika lub garnka kamiennego , dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy . Do całości dodajemy liście laurowe , ziarna ziela angielskie oraz pieprzu czarnego oraz obrany pokrojony w plasterki czosnek . 
Całość przykrywamy gazą lub bawełnianą szmatką i zawiązujemy tak by nie spadła z niego . Całość mieszamy drewnianą łyżką , dwa razy dziennie przez około 6 dni . 
Gotowy zakwas przecedzamy , możemy go przechowywać do dwóch tygodni w chłodnym miejscu . 

10 kwietnia 2025

Pasztet z kaczki


około 2 kg kaczki 
3 udka z kurczaka 
500 g wątróbki drobiowe 
3 marchewki 
2 pietruszki 
2 cebule białe 
1/2 korzenia selera 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki Vegety 
kilka ziaren pieprzu czarnego 
kilka ziaren ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
1 duża czerstwa bułka 
około 200-300 ml bulionu 
2 jajka (M)

PRZYPRAWY DO PASZTETU 
2 łyżki czarnego pieprzu 
1 1/2 łyżki soli kuchennej 
1 mała łyżka majeranku 
1 duża szczypta gałki muszkatołowej 

Do garnka przekładamy pokrojoną na mniejsze części kaczkę dokładamy obronę warzywa (marchewką , seler , pietruszkę , 
cebulę- pokrojoną na pół ) oraz nie obrany rozgnieciony czosnek .
Zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą wodą , dokładamy przyprawę w ziarna , Vegeta oraz liść laurowy ,  zagotowujemy . Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około półtorej do dwóch godzin . Po upływie tego czasu dokładamy udka z kurczaka i gotujemy 40 minut . Gdy mięso mamy ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne mięso obieramy z kości i skóry .
Drobiową wątróbkę przekładamy do osobnego garnka , zalewamy gorącym wywarem z kaczki ,  zagotowujemy . Wyłączamy gaz i pozostawiamy na około 15 minut . Po upływie tego czasu wątróbkę wyjmujemy z wywaru . 
W osobnej misce moczymy w wywarze czerstwą bułkę .
Gdy mięso mamy zimne mieliśmy wraz z wątróbką , marchewką (ugotowaną w wywarze) oraz namoczoną czerstwą bułkę . 
Mielimy dwukrotnie na najmniejszym sicie (fi 4) . 
Do zmielonego mięsa dodajemy rozbite jajka , przyprawy oraz około 200 ml zimnego wywaru (tyle by pasztet wyszedł nam luźny , 
mazisty) .


Gotowy pasztet przekładamy do formy (u mnie małe aluminiowe włożyłam około 700 g mięsa na pasztet) .
Delikatnie wyrównujemy górę oraz delikatnie potrząsa my formą . 


Pasztet pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50 minut w kąpieli wodnej następnie 30 minut bez kąpieli .
Po upieczeniu pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika 
i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia . Następnie upieczony pasztet pozostawiony na 24 godziny w chłodnym miejscu 
(na przykład w lodówce) .


Gotowy pasztet podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie cebula drobno siekaną .

Pasztet zagościł również w słoiku . 
Gotowe słoiki gotowałam od zimnej wody od zagotowania 40 minut . Następnie pozostawiam w garnku do całkowitego wystudzenia . 

03 kwietnia 2025

Żeberko wędzone


 PRZEPIS NA 1 KG ŻEBEREK 

pieprz ziołowy 
majeranek 
20 g peklosoli

Żeberka myjemy i pozostawiamy do osuszenia . Następnie posypujemy , nacieramy mieszanką przypraw z peklosolą . 
Żeberko układamy na gazie naciągniętej na naczynie żaroodporne i peklujemy około 12 godzin w lodówce . 


Po upływie tego czasu wędzimy żeberko w temperaturze 40 
°C przez 4 godziny . 

31 marca 2025

Polędwica łososiowa


  NA 800 G MIĘSA  

1 litr wody 
1,5 g ziaren ziela angielskiego
0,2 g liścia laurowego 
10 g czosnku 

+ 55 g peklosoli 

Z jednego litra wody odlewamy około 300 mililitrów i zagotowujemy 
z dodatkiem ziaren ziela angielskiego + liścia laurowego + rozgnieciony (nie obrany) czosnek .
Po zagotowaniu gotować 5 minut , następnie pozostawić około 15 minut . 
Później łączymy z resztą wody + peklosól i dokładnie mieszamy .
Zalewę odkładamy do całkowitego wystygnięcia .


W między czasie schab   oczyszczamy ze wszystkiego !! przekładamy do ciasnego naczynia i zalewamy zimną zalewą .
Peklujemy około 6 dni , następnie wędzimy w temperaturze 50 - 60 °C przez około 5 godzin (można 4 godziny) .
Gotowe schaby zawieszamy w chłodne miejsce na 24 godziny . 

29 marca 2025

Jajka faszerowane pieczarkami


150 g pieczarek 
1 mała biała cebula 
1 łyżka masła
1 łyżka majonezu 
1 łyżka pokrojonego szczypiorku 
8 jajek ugotowanych na twardo 
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , słodka papryka 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor do całości dokładamy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i smażymy do odparowania wody , studzimy .
Jajka kroimy wzdłuż na pół tak by nie uszkodzić białka . Żółtka wyjmujemy i kruszymy do zimnych pieczarek , dokładamy majonez oraz szczypiorek , doprawiamy do smaku . Całość dokładanie mieszamy .
Gdy farsz mamy gotowy to nakładamy na jajka , przed podaniem schładzamy .
Jajka możemy posypać rzeżuchą lub pokrojonym szczypiorkiem . 

20 marca 2025

Sałatka wiosenna


250 g miks-u sałat
6 mini pomidorków 
3 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego 
1 mała pierś z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
250 g serka sałatkowego
przyprawy- papryka słodka , sól , pieprz biały , curry
łyżeczka oleju 

 dressing 
6 łyżek oleju "3 ziarna"
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz czarny 

czarnuszka i ziarna słonecznika 

Kurczaka kroimy w średnią kostkę , oprószamy przyprawami 
i smażymy na oleju na ładny złoty kolor . Odkładamy na bok . 
Składniki na dressing układamy w misce i dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli oraz dużą szczyptę pieprzu , pozostawiamy do przegryzienia .
W międzyczasie gdy stygnie kurczak kroimy w cienkie pół plasterki rzodkiewka , plasterki mini  pomidorki , ogórka na cztery (wybieramy środek) i w cienkie plasterki , serek w drobną kostkę . 
Miks sałat rozkładamy na talerzu , rozkładamy pokrojone warzywa , przekrojone na cztery jajka i polewamy dressingiem , posypujemy czarnuszką oraz ziarenkami słonecznika . 

Gotową sałatkę od razu podajemy . 

13 marca 2025

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym


9 sparzonych liści białej kapusty 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka suchego ryżu 
2 szklanki wody 
przyprawy- sól , pieprz , maggi , słodka papryka 
około 1 litra czystego rosołu 
2 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskie 
5 ziaren pieprzu czarnego 

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do lekkiej miękkości około 10 minut (aż ryż całkowicie wpije wodę) , ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy . Gdy ryż my zimny dodajemy surowe mięso mielone oraz do smaku przyprawy .


Gotowy farsz pozostawiamy do przegryzienia na około 10 minut .
Na sparzone liście nakładamy około 150 gram farszu , składamy boki i ciasno zwijamy w rulonik . 

Gotowe , zwinięte gołąbki układamy do wyłożonego kapusta garnka (dno) . Zalewamy czystym rosołem dokładamy ziarna pieprzu czarnego , kulki zielona angielskiego oraz liść laurowy .


Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny .

Udszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , u mnie obowiązkowo sos pieczarkowym .