18 kwietnia 2025

Muffinki bez jajka z mlekiem bez laktozy


2 szklanki mąki pszennej 
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej 
3/4 szklanki cukru 
1 banan 
3/4 szklanki oleju 
1 szklanka mleka bez laktozy 
2 czubate łyżki kakao 
2 łyżki powideł śliwkowych 
szczypta soli 

Suche składniki połączyć w jednej misce 
Mokre składniki wraz z rozgniecionym bananem połączyć w kolejnej misce . 
Następnie połączyć suche składniki z mokrymi na gładkie , jednolite ciasto . 
Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papilotkami formy . 
Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut .

13 kwietnia 2025

Zakwas na żurek


200 g mąki razowej żytniej typ2000
1 litr przegotowanej ostudzonej wody
4 ząbki czosnku
8 ziarnek pieprzu czarnego 
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe

Wodę przelewany do wyparzonego słoika lub garnka kamiennego , dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy . Do całości dodajemy liście laurowe , ziarna ziela angielskie oraz pieprzu czarnego oraz obrany pokrojony w plasterki czosnek . 
Całość przykrywamy gazą lub bawełnianą szmatką i zawiązujemy tak by nie spadła z niego . Całość mieszamy drewnianą łyżką , dwa razy dziennie przez około 6 dni . 
Gotowy zakwas przecedzamy , możemy go przechowywać do dwóch tygodni w chłodnym miejscu . 

10 kwietnia 2025

Pasztet z kaczki


około 2 kg kaczki 
3 udka z kurczaka 
500 g wątróbki drobiowe 
3 marchewki 
2 pietruszki 
2 cebule białe 
1/2 korzenia selera 
2 ząbki czosnku 
2 łyżki Vegety 
kilka ziaren pieprzu czarnego 
kilka ziaren ziela angielskiego 
2 liście laurowe 
1 duża czerstwa bułka 
około 200-300 ml bulionu 
2 jajka (M)

PRZYPRAWY DO PASZTETU 
2 łyżki czarnego pieprzu 
1 1/2 łyżki soli kuchennej 
1 mała łyżka majeranku 
1 duża szczypta gałki muszkatołowej 

Do garnka przekładamy pokrojoną na mniejsze części kaczkę dokładamy obronę warzywa (marchewką , seler , pietruszkę , 
cebulę- pokrojoną na pół ) oraz nie obrany rozgnieciony czosnek .
Zalewamy ciepłą lecz nie wrzącą wodą , dokładamy przyprawę w ziarna , Vegeta oraz liść laurowy ,  zagotowujemy . Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i gotujemy około półtorej do dwóch godzin . Po upływie tego czasu dokładamy udka z kurczaka i gotujemy 40 minut . Gdy mięso mamy ugotowane wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . Zimne mięso obieramy z kości i skóry .
Drobiową wątróbkę przekładamy do osobnego garnka , zalewamy gorącym wywarem z kaczki ,  zagotowujemy . Wyłączamy gaz i pozostawiamy na około 15 minut . Po upływie tego czasu wątróbkę wyjmujemy z wywaru . 
W osobnej misce moczymy w wywarze czerstwą bułkę .
Gdy mięso mamy zimne mieliśmy wraz z wątróbką , marchewką (ugotowaną w wywarze) oraz namoczoną czerstwą bułkę . 
Mielimy dwukrotnie na najmniejszym sicie (fi 4) . 
Do zmielonego mięsa dodajemy rozbite jajka , przyprawy oraz około 200 ml zimnego wywaru (tyle by pasztet wyszedł nam luźny , 
mazisty) .


Gotowy pasztet przekładamy do formy (u mnie małe aluminiowe włożyłam około 700 g mięsa na pasztet) .
Delikatnie wyrównujemy górę oraz delikatnie potrząsa my formą . 


Pasztet pieczemy w temperaturze 180 °C przez 50 minut w kąpieli wodnej następnie 30 minut bez kąpieli .
Po upieczeniu pasztet wyjmujemy od razu z piekarnika 
i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia . Następnie upieczony pasztet pozostawiony na 24 godziny w chłodnym miejscu 
(na przykład w lodówce) .


Gotowy pasztet podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie cebula drobno siekaną .

Pasztet zagościł również w słoiku . 
Gotowe słoiki gotowałam od zimnej wody od zagotowania 40 minut . Następnie pozostawiam w garnku do całkowitego wystudzenia . 

03 kwietnia 2025

Żeberko wędzone


 PRZEPIS NA 1 KG ŻEBEREK 

pieprz ziołowy 
majeranek 
20 g peklosoli

Żeberka myjemy i pozostawiamy do osuszenia . Następnie posypujemy , nacieramy mieszanką przypraw z peklosolą . 
Żeberko układamy na gazie naciągniętej na naczynie żaroodporne i peklujemy około 12 godzin w lodówce . 


Po upływie tego czasu wędzimy żeberko w temperaturze 40 
°C przez 4 godziny . 

31 marca 2025

Polędwica łososiowa


  NA 800 G MIĘSA  

1 litr wody 
1,5 g ziaren ziela angielskiego
0,2 g liścia laurowego 
10 g czosnku 

+ 55 g peklosoli 

Z jednego litra wody odlewamy około 300 mililitrów i zagotowujemy 
z dodatkiem ziaren ziela angielskiego + liścia laurowego + rozgnieciony (nie obrany) czosnek .
Po zagotowaniu gotować 5 minut , następnie pozostawić około 15 minut . 
Później łączymy z resztą wody + peklosól i dokładnie mieszamy .
Zalewę odkładamy do całkowitego wystygnięcia .


W między czasie schab   oczyszczamy ze wszystkiego !! przekładamy do ciasnego naczynia i zalewamy zimną zalewą .
Peklujemy około 6 dni , następnie wędzimy w temperaturze 50 - 60 °C przez około 5 godzin (można 4 godziny) .
Gotowe schaby zawieszamy w chłodne miejsce na 24 godziny . 

29 marca 2025

Jajka faszerowane pieczarkami


150 g pieczarek 
1 mała biała cebula 
1 łyżka masła
1 łyżka majonezu 
1 łyżka pokrojonego szczypiorku 
8 jajek ugotowanych na twardo 
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , słodka papryka 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na maśle na złoty kolor do całości dokładamy pieczarki starte na tarce o dużych oczkach i smażymy do odparowania wody , studzimy .
Jajka kroimy wzdłuż na pół tak by nie uszkodzić białka . Żółtka wyjmujemy i kruszymy do zimnych pieczarek , dokładamy majonez oraz szczypiorek , doprawiamy do smaku . Całość dokładanie mieszamy .
Gdy farsz mamy gotowy to nakładamy na jajka , przed podaniem schładzamy .
Jajka możemy posypać rzeżuchą lub pokrojonym szczypiorkiem . 

20 marca 2025

Sałatka wiosenna


250 g miks-u sałat
6 mini pomidorków 
3 rzodkiewki
1/4 ogórka szklarniowego 
1 mała pierś z kurczaka
2 jajka ugotowane na twardo
250 g serka sałatkowego
przyprawy- papryka słodka , sól , pieprz biały , curry
łyżeczka oleju 

 dressing 
6 łyżek oleju "3 ziarna"
1 łyżka miodu
1 łyżka musztardy
sól i pieprz czarny 

czarnuszka i ziarna słonecznika 

Kurczaka kroimy w średnią kostkę , oprószamy przyprawami 
i smażymy na oleju na ładny złoty kolor . Odkładamy na bok . 
Składniki na dressing układamy w misce i dokładnie mieszamy, dodajemy szczyptę soli oraz dużą szczyptę pieprzu , pozostawiamy do przegryzienia .
W międzyczasie gdy stygnie kurczak kroimy w cienkie pół plasterki rzodkiewka , plasterki mini  pomidorki , ogórka na cztery (wybieramy środek) i w cienkie plasterki , serek w drobną kostkę . 
Miks sałat rozkładamy na talerzu , rozkładamy pokrojone warzywa , przekrojone na cztery jajka i polewamy dressingiem , posypujemy czarnuszką oraz ziarenkami słonecznika . 

Gotową sałatkę od razu podajemy . 

13 marca 2025

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym


9 sparzonych liści białej kapusty 
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 szklanka suchego ryżu 
2 szklanki wody 
przyprawy- sól , pieprz , maggi , słodka papryka 
około 1 litra czystego rosołu 
2 liście laurowe 
3 ziarna ziela angielskie 
5 ziaren pieprzu czarnego 

Ryż gotujemy w 2 szklankach wody do lekkiej miękkości około 10 minut (aż ryż całkowicie wpije wodę) , ugotowany przekładamy do miski i dokładnie studzimy . Gdy ryż my zimny dodajemy surowe mięso mielone oraz do smaku przyprawy .


Gotowy farsz pozostawiamy do przegryzienia na około 10 minut .
Na sparzone liście nakładamy około 150 gram farszu , składamy boki i ciasno zwijamy w rulonik . 

Gotowe , zwinięte gołąbki układamy do wyłożonego kapusta garnka (dno) . Zalewamy czystym rosołem dokładamy ziarna pieprzu czarnego , kulki zielona angielskiego oraz liść laurowy .


Dusimy na małym ogniu pod przykryciem około godziny .

Udszone gołąbki podajemy z ulubionym sosem , u mnie obowiązkowo sos pieczarkowym . 

03 marca 2025

Muffinki jajeczne z szynką i warzywami


50 g cukinii 
50 g papryki czerwonej 
50 g pieczarek 
50 g sera żółtego "salami"
3 kostki szpinaku
3 łyżki masła
4 jajek
100 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , papryka ostra

masło do wysmarowania foremek 

Pieczarki kroimy w pół talarki, podsmażmy na maśle dokładamy szpinak i smażymy do odparowania wody dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cukinie oraz paprykę. Całość smażymy około 7 minut, przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Odkładamy na bok by lekko przestygło. 
W między czasie kroimy w drobną kostkę ser i szynkę. Jajka rozbijamy i rozbełtujemy na jednolitą masę, dodajemy dużą szczyptę soli oraz szczypiorek. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną szynkę, ser oraz przestudzone warzywa, całość dokładnie mieszamy. 
Gotową masę jajeczną rozlewamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na muffinki (około 6 sztuk) . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 25 minut. Po upieczeniu muffinki chwilę pozostawiamy w formie i delikatnie wyjmujemy. 

01 marca 2025

Browni na mące żytniej z truskawki


2 mocno dojrzałe banany 
2 jajka 
60 g mąki żytniej 
3 łyżeczki kakao 
1 duża łyżeczka proszku do pieczenia 
6 truskawek 
6 kostek gorzkiej czekolady (80%)
1 łyżka płatków migdałów 

Banany , jajka , kakao oraz mąkę z proszkiem do pieczenia przekładamy do miski , blendujemy na gładkie ciasto za pomocna blendera .
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub naczynia żaroodpornego (20x15 cm) układamy pokrojone truskawki , podsypujemy płatkami migdałów i pokruszoną gorzką czekoladą . Pieczemy 40 minut w 170 °C po upieczeniu wyłączamy piekarnik i pozostawiamy około 10 minut do lekkiego wystygnięcia. 

27 lutego 2025

Kiełbasa wiejska

Kolejny wspólny przepis na domową wędlinę . 
Oczywiście współpraca przy robieniu wędlinie jest z nikim innym jak moim wspaniałym mężem . 


 150 g szynki wieprzowej - kulki
600 g łopatki wieprzowej
250 g resztek z oczyszczenia mięs 

17 g peklosoli
3 g pieprzu czarnego grubo mielonego 
2 g gałki muszkatołowej 
0,6 g kolendry 
8 g świeżego czosnku 
2,5 g gorczycy 
0,4 g mielonego ziela anielskiego 
100 ml zimnej wody

Mięso dzielimy na trzy klasy i każde mielimy na innym sicie .: 
I klasa - dokładnie oczyszczona szynka kulka , mielimy na sitku fi16
II klasa - dokładnie oczyszczona łopatka wieprzowa , mielimy na 
sitku fi10 
III klasa pozostałości z oczyszczenia mięsa , mielimy na sitku fi2,7 

Po zmieleniu mięsa całość przekładamy do jednej wspólnej misy , dodajemy przyprawy , dokładnie mieszamy , dolewamy stopniowo zimną wodę . Wyrabiamy do momentu wytworzeniu się kleju 
w mięsie . Następnie nadziewamy w jelito wieprzowe , kaliber 28-30 mm . Odstawiamy na około 12 godzin do osadzenia i przepeklowania mięsa . Po upływie tego czasu osuszamy kiełbasę .
Gotową kiełbasę wędzimy drzewem olchowym w zimnym dymie w temperaturze 50 °C przez około 3 do 4 godzin (do ładnego brązowego koloru) . 
po uwędzeniu kiełbasę parzymy w temperaturze 70-75 °C przez 30 minut .
Po parzeniu kiełbasę odwieszamy do całkowitego wystygnięcia . 


22 lutego 2025

Pieczone faworki z piekarnika


500-550 g mąki tortowej TYP405
180 g śmietany 18%
6 białek (jajka L)
1 jajka (L)
30 ml wódki 40%
30 g masła 82%
10 g proszku do pieczenia

cukier puder do dekoracji

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia , dokładamy resztę składników zagniatamy jednolite i gładkie ciasto (można ręcznie lub mikserem , ciasto delikatnie klei się do rąk) . Gotowe ciasto formujemy w kulkę , zawijamy w folię spożywczą i schładzamy 

w lodówce około 2 godzin (można całą noc) . 


Schłodzone ciasto ponownie wyrabiamy , wałkujemy na grubość 
od 3 do 5 mm następnie wycinamy prostokąty a pośrodku nacinamy delikatni tak by powstała dziura przez którą przekładamy jeden węższy bok . 


Gotowe faworki układamy w lekkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 15 minut do ładnego złotego koloru .


Upieczone faworki dokładnie studzimy , zimne posypujemy cukrem pudrem (ja osobiście kilka faworków z cukrem pudrem wkładam do zamykanej miski , kilka razy potrząsam i są ładnie oblepione cukrem pudrem) . 


Gotowe faworki przechowujemy w szczelnym pojemniku około 2 dni (jak szybciej nie zostaną zjedzone przez łasucha) .

13 lutego 2025

Pulpety po cygańsku


KLOPSIKI
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 jajko 
1 łyżka bułki tartej 
1 łyżeczka słodkiej papryki , pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki oregano , czosnku suszonego , soli
1 duża szczypta pieprzu cayenne , gałki muszkatołowej 

SOS
1 duża cebula 
500 g małych pieczarek 
3 średnie ogórki konserwowe 
1 czerwona papryka 
2 puszki pokrojonych pomidorów 
przyprawy- pieprz czarny , cukier , maggi , oregano , papryka słodka  

Wszystko przekładamy do miski , wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie formujemy około 30 g klopski które obsmażamy na niewielkiej ilości oleju . 
Gdy puplety mamy obsmażone ściągamy z patelni na bok . 
Na tej samej patelni smażymy na złoto cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojone w plasterki pieczarki , pokrojoną w małe paski czerwoną paprykę oraz pokrojone w pół plasterki konserwowe ogórki .
Całość smażymy około 7 minut co jaki czas mieszamy . 
 Do całości dodajemy pomidory z puszki , doprawiamy do smaku przyprawami czyli posypujemy obficie pieprzem mielonym , szczyptą cukru , maggi, oregano, papryka słodka , dokładnie mieszamy . Do całości dokładamy pulpety i dusimy około 25 minut . Na 5 do 10 minut odkrywamy by sos z pulpetami nam zgęstniał . Możemy ponownie doprawić do smaku .


08 lutego 2025

Pizza z serków wiejskich


1 serek wiejski 200g
1 jajko 
4 łyżki mąki pszennej 
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia 
Duża szczypta: sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie 

DODATKI (mogą być ulubione)
ketchup łagodny
80 g startej mozzarelli 
1 mała cebula czerwona 
1/4 papryki czerwonej 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
3 łyżki kurczaka gyros 
3 plastry bekonu 
 liści rukoli 

Wszystkie składniki przekładamy do miski , blendujemy , wylewamy na wyłożona papierem do pieczenia formy , formujemy okrąg . 
Pieczemy około 30 minut na złoty kolor w temperaturze 170 °C.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika obracamy upieczone ciasto .
Moja wersja .:
Polewamy ketchupem łagodnym , odrobina startej mozzarelli , kurczaka gyros , cebula pokrojona w piórka , czerwona papryka pokrojona w paseczki oraz pieczarek , odrobina mozzarelli .
Zapiekamy około 10 minut , wyciągam z piekarnika posypujemy rukolą oraz pokruszonym bekonem .

Gotową pizzę podajemy z ulubionym sosem .

Pizza z salami, czerwoną cebulą,
czerwoną papryką oraz bazylią 

04 lutego 2025

Kluski po chłopsku


200 g ugotowanych wcześniej klusek
100 g kiełbasy (Podwawelska)
50 g boczku wędzonego 
1 średnia cebula 
 1 łyżeczka smalcu wieprzowego 
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 

Boczek kroimy w paski , smażymy na patelni do  wytopienia tłuszczu , dokładamy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę i smalec . Całość smażymy do podsmażenia kiełbasy następnie dokładamy pokrojoną w pół piórka cebule i smażymy do ze złocenia cebuli . Gdy całość mamy ładnie usmażone dajemy kluski pokrojone w grubą kostkę 
lub ćwiartki . 
 

Smażymy na średnim ogniu  około 10 minut do ładnego podsmażenia klusek . 
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem . 

 

01 lutego 2025

Surówka z konserwowego ogórka


10 ogórków konserwowych 
1 duża marchewka 
1 czerwona cebula 
2 łyżki oleju 
1 łyżeczka posiekanego koperku 
pieprz czarny mielony 

Ogórka kroimy w cienkie plasterki , cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach , całość przekładamy do jednej miski . 
Do całości dokładamy koper , olej i doprawiamy do smaku pieprzem . 

29 stycznia 2025

Domowa Vegeta


250 g mieszanki suszonych warzyw (firma Sandra)
2 łyżki suszonej pietruszki 
2 łyżki suszonego lubczyku 
5 suszonych grzybów 
2 łyżeczki pieprzu czarnego 
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
1/2 łyżeczki kurkumy 
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
3 łyżki soli

Suszone warzywa wsypujemy do kielicha blendera i blendujemy na drobno . Do całości dodajemy resztę składników , całość dokładnie mieszamy . 
Gotową Vegetę przesypujemy do szczelnego słoiczka . 

Domowa Vegeta jest idealna do każdego dania , zupy , wędlin . 

24 stycznia 2025

Jajecznica z pieczarkami


4 jajka
6 dużych pieczarek 
1 mała cebula 
4 łyżki masła 
przyprawy- sól , pieprz biały , gałka muszkatołowa 

Cebulę kroimy w drobną kostkę , smażymy na złoty kolor na roztopionym maśle , do całości dodajemy pokrojone w pół plasterki pieczarki posypujemy przyprawami i smażymy do odparowania wody . Do całości dodajemy roztrzepane jajka i smażymy do ścięcia się jajek , posypujemy solą . 

20 stycznia 2025

Kopytka brokułowe


1 brokuł 
1 jajko 
200 g mąki pszennej 
1 duża łyżka mąki ziemniaczanej 
sól 

Brokuł gotujemy w osolonej z dodatkiem cukru wodzie około 5 minut . Po ugotowaniu odcedzamy , studzimy . Przekładamy do miski , dodajemy jajko i bendujemy na gładką masę . 


Do całości dodajemy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i ugniatamy na jednolitą masę (ciasto jest dość kleiste) . Z gotowego ciasta ukrywamy kawałek , formujemy wałek który podsypujemy mąka . 


Tniemy pod skosem na około 5 cm kawałki . 
Gotowe kopytka gotujemy we wrzącej wody po wypłynięciu około 7 minut . 


Ugotowane kopytka podajemy jako dodatek do dań , 
do gulaszu czy z roztopionym masełkiem . 

16 stycznia 2025

Puree ziemniaczane z chrzanem


1 kg ziemniaków
3 duże łyżki chrzanu
2 łyżki masła 
sól i pieprz biały
koperek 

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie . Gdy ziemniaki są miękkie odcedzamy , dodajemy masło i dokładnie tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków . Do całości dokładamy chrzan , sól , pieprz i koperek . Całość dokładni mieszamy . 
Puree podajemy gorące . 

Idealny dodatek do zup typu barszcz biały , żurek . 

07 stycznia 2025

Pasta jajeczna z salami i ogórka konserwowego


4 jajka ugotowane na twardo
70 g salami 
2 duże ogórki konserwowe 
1 łyżka majonezu 
1 łyżeczka koperku 
pieprz biały 

Jajka ścieramy na tarce o drobnych oczkach , ogórki konserwowe ścieramy o tarce na grubych oczkach , salami kroimy w drobną kostkę . Całość przekładamy do jednej miski , dodajemy koperek oraz majonez . 


Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem . 
Przed podanie pastę pozostawiamy do przegryzienia i schładzamy .
 

04 stycznia 2025

Kluski


1 kg ziemniaków
około 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
sól 

Ziemniaki , obieramy , myjemy i gotujemy do miękkości . 
Gdy ziemniaki mamy ugotowane przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków , solimy .
Mieszamy , wybieramy 1/4 część masy ziemniaczanej i do niej wsypujemy około 1 szklanki mąki ziemniaczanej (u mnie nie cała szklanka , wszystko zależy od naszych ziemniaków) . Całość wyrabiamy na jednolita masę ziemniaczaną . 


Gdy masę ziemniaczana mamy wyrobiona lepimy kluski . 


Gotowe kluski gotujemy we wrzącej wodzie po wypłynięciu około 5 minut . 

Kluski są idealnym dodatkiem do śląskiej rolady , modrej kapusty i dobrego sosu . Lecz z masełkiem też są wyśmienite .