1,5 litra rosołu
1 średniej wielkości kalafior
3 średnie ziemniaki
1 duża biała cebula
1 duża łyżka masła
1 duża łyżka masła
2 ugotowane marchewki
1 ugotowana pietruszka
mały kawałek selera
50 ml śmietanki 12%
przyprawy- sól , pieprz , maggi
Rosół zagotować dodać rozdrobniony kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Na patelni na maśle smażymy na złoto pokrojoną w kostkę cebulę, dokładamy do całości.
Gdy warzywa mamy miękkie dokładamy ugotowane marchewki, pietruszkę oraz seler.
Całość blendujemy na gładki krem. Dolewam śmietankę, zagotowujemy i doprawiamy do smaku przyprawami.
Gotowy krem podajemy z ulubionym dodatkami.
U mnie zagościły grzanki i płatki chilli.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz