25 sierpnia 2022

Schab klasyczny


200 g schabu
1 jajko 
bułka tarta 
przyprawy - pieprz czarny , do mięsa (Knorr) , papryka słodka , maggi
olej lub smalec

Mięso myjemy kroimy na kawałki około 5 cm następnie rozbijamy 
z obu stron , posypujemy pieprz, papryka i przyprawa do mięsa . Pozostawiamy do przegryzienia około 20 minut . Do jednej miski rozbijamy jajko dodajemy kilka kropli maggi  rozbełtujemy jak by jajko było jednolite . Do kolejnej miski wsypujemy odrobine bułki tartej . Rozbitego kotleta wkładamy do jajka a następnie do
bułki tarte i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z każdej strony . 
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu . 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, warzywami .