NA MIĘSO PEKLOWANE
1 kg szynki
1/2 l wody zimnej
20 g soli peklującej
NA PIECZEŃ
1 cebula
kilka suszonych grzybków
3 ziarna ziela angielskiego
6 ziaren pieprzu czarnego
2 małe liście laurowe
80 g margaryny (Palma z murzynkiem)
zimna woda
Przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy - pieprz , maggi , mielone ziele angielskie , papryka słodka ,
majeranek , oregano , mielona kolendra
Szynkę dokładnie myjemy i suszymy ręcznikiem papierowym . Następnie przekładamy do naczynia
( które się nie utlenia np. plastyk ) w której będzie peklowane .
Wodę z solą peklującą dokładnie mieszamy . Gdy nie używamy strzykawki to zalewamy mięso solanką i odstawiamy
w pomieszczenie z temperaturą pokojową na 12 do 24 godziny . Jeżeli używamy strzykawki to naszykujemy do wewnątrz mięsa wodą solankową w proporcji 10 % wagi mięsa i również odkładamy
w pomieszczenia z temperaturą pokojową na 12 godzin .
Mięso z użyciem strzykawki jest dokładniej prze peklowane niżeli mięso peklowane bez ale nie przeszkadza to przy pieczeniu .
Po 12 lub 24 godzina wyjmujemy mięso z solanki ( nie myjemy !! ) , następnie kroimy w około 3 cm plastry .
Gotową i pokrojoną w plastry szynkę oprószamy przyprawami , obsmażamy na margarynie na złoty kolor z obu stron . Na sam koniec podlewamy mięso wodą ( tyle by mięso było zakryte a nie pływało ) .
Dodajemy cebulę , grzybki , ziarna , liść laurowy i tak przygotowane mięso dusimy około 40 minut do 1 godziny .
Gotowe mięso podajemy z ulubionymi dodatkami , kluskami , ziemniakami , surówką lub czerwoną kapustą na ciepło ( przepis na kapustę znajdziecie na blogu , zakładka dodatki ' na ciepło ' )