08 maja 2021

Francuskie a'la pizzerinki oraz mięsno-warzywne kulki w cieście francuskim

 
Francuskie a'la pizzerinki
 
2 filety z piersi z kurczaka 
6 ogórków konserwowych
1 papryka czerwona 
1/2 kg usmażonych pieczarek 
200 g sera żółtego 
ketchup 
przyprawa curry 
 
Kurczak kroimy w drobną kostkę i smażymy w przyprawie curry . 
Ogórki , paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę dodajemy kurczaka i pieczarki , wlewamy do całości ketchup tyle żeby połączyło składniki w całość . 
Całość zawijamy w ciasto francuskie , taki rulonik i nacinamy 
w paru miejscach . 
 

Przed pieczeniem smarujemy żółtka jajka 
(można posypać sezamem) .
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170-180° C

Mięsno - warzywne kulki w cieście francuskim 
 
1/2 kg mięsa mielonego 
1 jajko
po kawałku papryki czerwonej , żółtej , zielonej 
1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 
1/2 pora
1 czerwona cebula (może być biała)
opakowanie ciasta francuskiego (duże)
przyprawy ; sól , pieprz , majeranek , tymianek , 
papryka ostra i słodka , gałka muszkatołowa 
 
Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawiamy do smaku .
Paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kostkę . Por siekamy 
a kukurydzę odcedzamy z zalewy .
Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem .
Z masy mięsa formujemy kuleczki . Najlepiej ręce posmarować olejem , wówczas łatwiej jest uformować mięso .
Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki które obtaczamy na około mięsnej kuleczki .
Gotowe kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Przed pieczeniem kulki smarujemy roztrzepanym żółtkiem jajka (można posypać sezamem lub czarnuszką) .
Pieczemy przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym
do 180° C .

  Taka przystawka smakuje na ciepło jak i na zimno . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz