08 maja 2021

Karkówka zapiekana z pieczarkami

 
1 kg karkówki 
1/2 kg pieczarek 
sól
pieprz 
słodka papryka  

  SOS 
2 łyżki maggi
3 łyżki przecieru pomidorowego 
łyżka octu 
łyżka cukru 
8 łyżek stołowych wody 
  
Karkówkę pokroić na kawałki . Natrzeć solą , pieprzem i papryką . 
Włożyć do naczynia , przykryć folią . Odstawić na kilka godzin . 
Przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego . 

 
Na wierzch pokroić w plastry pieczarki . Następnie zrobić sos , wymieszać wszystkie składniki , zalać karkówkę , przykryć i wstawić do piekarnika . Zapiekać około 2 godzin w temperaturze 200º C .
  
  
Podawać z ryżem lub ziemniakami . 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz