13 sierpnia 2022

Ogórki w zalewie gyros-kebab


2  kg ogórków gruntowych 
3 marchewki 
2 duże cebule 
2 ząbki czosnku 
1 1/2 łyżka soli
1 łyżka cukru 
3/4 szklanki octu 
1/4 szklanki oleju 
1 łyżka papryki ostrej 
1 łyżka przyprawy kebab 
30 g przyprawy kebab-gyros 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki około 2 cm , posolić i pozostawić na około 8 godzin do puszczenia soku . Następnie dodajemy potarta na grubych oczkach marchewkę , cebulę pokrojoną w grubą kostkę .
 

Czosnek przeciśnięty przez praskę  oraz przyprawy i cukier , dokładnie wymieszać . Zalewamy octem , olejem i pozostawiamy na około 30 minut .  
Następnie przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która pozostała . 

Pasteryzujemy 10 - 15 minut od zagotowania .  Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku .