2 kg ogórków gruntowych
3 marchewki
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 1/2 łyżka soli
1 łyżka cukru
3/4 szklanki octu
1/4 szklanki oleju
1 łyżka papryki ostrej
1 łyżka przyprawy kebab
30 g przyprawy kebab-gyros
Ogórki umyć i pokroić w plasterki około 2 cm , posolić i pozostawić na około 8 godzin do puszczenia soku . Następnie dodajemy potarta na grubych oczkach marchewkę , cebulę pokrojoną w grubą kostkę .
Czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy i cukier , dokładnie wymieszać . Zalewamy octem , olejem i pozostawiamy na około 30 minut .
Następnie przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która pozostała .
Pasteryzujemy 10 - 15 minut od zagotowania . Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz