26 października 2021

Spaghetti po mojemu


600 g mięsa mielonego wieprzowego
1 mała cebula 
2 puszki pomidorów krojonych 
180 g przecieru pomidorowego
500 ml bulionu 
1 łyżeczka oliwy z oliwek 
2 łyżki podsmażonych pieczarek 
1 łyżeczka bazylii , ziół prowansalskich , przyprawa do mięsa (Knorr) 
przyprawy-pieprz , sól , papryka czerwona słodka 

makaron spaghetti 
żółty ser 
świeża bazylia 
 
Do garnku rozgrzewamy oliwę , podsmażamy mięso i cebule , smażymy mięso do utraty surowości dodajemy pieczarki 
(możemy je pominąć) oraz przyprawy , zioła prowansalskie , bazylia , przyprawa do mięs  . 
 
 
Smażymy jeszcze chwile dolewamy bulion dusimy około 40 minut . Doprowadzamy do zagotowania , dolewamy pomidory , przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku gotujemy około 10 minut . 
 
 
Gotowe sos podajemy z makaronem (możemy podać ze swoim ulubionym) , posypanym startym żółtym serem i liśćmi świeżej 
bazylii .