09 września 2021

Ciasto Salceson

 
4 jabłka średniej wielkości (około 1/2 kg) 
3 jajka 
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru białego
1/2 szklanki cukru brązowego 
4 łyżki cukru waniliowego 
1/2 szklanki oleju 
1/2 szklanki mleka 
3 płaskie łyżki kakao 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 
1 płaska łyżeczka cynamonu 
 
  DO DEKORACJI 
cukier puder lub 100 g roztopionej gorzkiej czekolady lub nic 
 
Jabłka umyć , obrać i usunąć gniazda nasienne i pokroić 
w kosteczkę .
W misce robota kuchennego ubijamy jajka dodając stopniowo 
cukier (biały i brązowy) .
 
 
Składniki miksujemy do momentu aż masa zrobi się puszysta . Następnie do masy wsypać mieszankę z produktów sypkich 
(mąka , proszek do pieczenia , soda oczyszczona , 
cynamon , cukier waniliowy i kakao) nie przerywając ubijania wlewamy powoli mleko oraz olej .
 
 
Składniki dokładnie mieszamy aż połączą się na jednolitą masę . 
Na sam koniec dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy dokładnie drewnianą łyżką . 
 
 
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowaną margaryna i obruszoną bułką tartą . Lekko wyrównać .
 
 
Piec około 45 minut w 180 °C (do suchego patyka) 
Po wystudzeniu ciasto wystudzić i udekorować .