18 maja 2021

Szarlotka

 Moje pierwsze ciasto samodzielne które upiekłam . Uwielbiam je  . 
Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego 
powracać nie raz , wiem po sobie . 


3 szklanki mąki pszennej 
200 g masła / margaryny 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
4 żółtka 
1 jajko 
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
16 g cukru wanilinowego 
1 szklanka cukru pudru 
 
1 kg jabłek 
cynamon 
 
 cukier puder do posypania szarlotki  

Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia , 
dodać pokrojone w kostkę masło(bardziej kruche ciasto )/margarynę , 
posiekać .
Dodać żółtka , jajko , cukier puder , cukier waniliowy , 
kwaśną śmietanę zagnieść ciasto .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce 
o grubych oczkach .


Na blaszce o wymiarach (25x30) 
wysmarowanej margaryną
i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy 
30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta . 
Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem . 


Drugą połową ciasta przykryć jabłka w
 kilku miejscach 
nakłuć widelcem .
Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut .
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .


Kotlet mielony , karminadel

Danie którego nie idzie zepsuć tylko nie doprawić 
lub przeprawić :) . 
W rodzinnym domie jak i u większości osób to kotlet mielony 
ale w obecnym to karminadele (kuchnia śląska) . 
Dopiero dobre karminadle nauczyli mnie robić mój mąż i moja teściowa .



1/2 kg mięsa mielonego 
2 łyżki przyprawy do mięsa (Knorr)
1 łyżeczka płaska pieprzu białego
1 jajko 
1 mała bułka pszenna 
1 mała cebula 
szczypta vegety
kilka kropel magii
woda 
mleko
bułka tarta
margaryna Palma lub olej rzepakowy 
 
Bułkę moczymy w wodzie i mleku (wody musi być tyle żeby bułka się napiła a mleka dajemy tyle żeby za bielić wodę). 
Do jednej miski dajemy mięso , jajko , cebule pokrojona w kostkę , bułkę odciśniętą z nadmiaru wody i przyprawy wszystko razem mieszamy ze sobą , pozostawiamy do przegryzienia . 
 

Gdy mięso będzie gotowe to formujemy kotlety wielkości 
pięści , każdy kotlet panierujemy w  bułce tartej i lekko spłaszczamy . 


Smażymy na rozgrzanym tłuszczu . 
(ja osobiście smażę na margarynie POLECAM !! , są dużo lepsze 
i smaczniejsze) .