Moje pierwsze ciasto samodzielne które upiekłam . Uwielbiam je .
Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego
Szybki i łatwy przepis , zrobisz je raz i będziesz do niego
powracać nie raz , wiem po sobie .
3 szklanki mąki pszennej
200 g masła / margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 żółtka
1 jajko
4 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
16 g cukru wanilinowego
1 szklanka cukru pudru
1 kg jabłek
cynamon
cukier puder do posypania szarlotki
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia ,
dodać pokrojone w kostkę masło(bardziej kruche ciasto )/margarynę ,
posiekać .
Dodać żółtka , jajko , cukier puder , cukier waniliowy ,
kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto .
Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce
o grubych oczkach .
i obsypaną bułką tartą lub formę do tary o średnicy
30 cm i wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć połowę ciasta .
Jabłka odciskamy z nadmiaru soku i układamy na ciasto posypujemy cynamonem .
nakłuć widelcem .
Piec w temperaturze 170-180 °C przez około 40-50 minut .
Ostudzone ciasto można posypać cukrem pudrem .