19 kwietnia 2022

Sałatka z sałaty lodowej i tuńczyka

 
 ( na 3 porcje lub jedną większą )

300 g sałaty lodowej 
1 pomidor czerwony 
1/4 czerwonej papryki
1/4 ogórka szklarniowego
1/2 czerwonej cebuli
3 rzodkiewki
240 g tuńczyka
3 jajka ugotowane na twardo 
 
  SOS SAŁATKOWY 
1 1/2 łyżki musztardy sarepskiej
4 łyżki oliwy 
6 łyżek oleju 
1 łyżeczka siekanego koperku 
2 łyżki soku z cytryny 
sól i pieprz

 
Wszystkie składniki z sosu wkładamy do miski i mieszamy na jednolitą korespondencję , dodajemy koperek . Pozostawiamy do przegryzienia na około 30 minut . Przed polaniem ponownie wymieszać . 
Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki , pomidora w kostkę ,  
paprykę i cebule w słupki , rzodkiewkę i ogórek w pół plasterki ,  jajko 
kroimy w grubszą kostkę . 
Wszystko układamy na jednym talerzu warstwami , polewamy 
sosem , na warzywa tuńczyk i na samą górę układamy jajko .