03 marca 2025

Muffinki jajeczne z szynką i warzywami


50 g cukinii 
50 g papryki czerwonej 
50 g pieczarek 
50 g sera żółtego "salami"
3 kostki szpinaku
3 łyżki masła
4 jajek
100 g szynki wieprzowej
1 łyżeczka pokrojonego szczypiorku 
przyprawy- sól , pieprz , gałka muszkatołowa , papryka ostra

masło do wysmarowania foremek 

Pieczarki kroimy w pół talarki, podsmażmy na maśle dokładamy szpinak i smażymy do odparowania wody dokładamy pokrojoną w drobną kostkę cukinie oraz paprykę. Całość smażymy około 7 minut, przyprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Odkładamy na bok by lekko przestygło. 
W między czasie kroimy w drobną kostkę ser i szynkę. Jajka rozbijamy i rozbełtujemy na jednolitą masę, dodajemy dużą szczyptę soli oraz szczypiorek. Do masy jajecznej dodajemy pokrojoną szynkę, ser oraz przestudzone warzywa, całość dokładnie mieszamy. 
Gotową masę jajeczną rozlewamy do wcześniej wysmarowanej masłem formy na muffinki (około 6 sztuk) . Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 °C przez około 25 minut. Po upieczeniu muffinki chwilę pozostawiamy w formie i delikatnie wyjmujemy.