15 średnich ziemniaków
500 g pieczarek
1 cebula
2 jajka
7 łyżek mąki pszennej
4 łyżki masła
3 plastry żółtego sera (polecam Radamer)
przyprawy-sól , pieprz biały , gałka muszkatołowa
olej-do smażenia
Najpierw najlepiej zrobić farsz .
Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i szklimy na złoty kolor na maśle . Gdy mamy zeszkloną cebule dodajemy do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki , smażymy do momentu odparowania wody . Doprawiamy do smaku przyprawami . Na sam koniec smażenia dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser w plastrach . Mieszamy do momentu rozpuszczenia się sera .
Pozostawiamy do przestygnięcia .
Ziemniaki obieramy , kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w nie osolonej wodzie . Gdy ziemniaki się ugotują odcedzamy z wody i przeciskamy przez praskę lub gnieciemy tłuczkiem do ziemniaków . Ziemniaki możemy pozostawić i robić kotleciki później . Do masy ziemniaczanej dodajemy łyżeczkę soli , jajka , mąkę i wyrabiamy na gładką , jednolitą masę .
Lekko spłaszczamy kotlecika a następnie obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron .
Gotowe kotleciki podajemy z nasza ulubioną surówką , u mnie była z marchewki i pora - znajdziecie na blogu zakładka " surówki " link https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/11/surowka-z-marchewki-i-pora.html