21 grudnia 2021

Pierniczki


1 1/2 kg mąki pszennej 
3 łyżeczki sody oczyszczonej 
1/2 kg margaryny (palmy z murzynkiem)
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru 
1-2 łyżeczki cynamonu 
1-2 łyżeczki kakao 
1-2 przyprawy do piernika (prymat) 
1 łyżka dżemu / powideł śliwkowych 
6 jajek 

Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną.
W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę, miód, 
cukier.
Zagotować, dodać cynamon, kakao, przyprawę do piernika i dżem. Wlać gorące do mąki i wymieszać (uwaga gorące !) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę.
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na  około12 godzin. 



Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki.


Piec na blaszce wysmarowanej margaryną, około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º C.


Po wystudzeniu można polukrować.

Udekorowane pierniczki i gotowe do podjadania 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz