1 1/2 kg mąki pszennej
3 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 kg margaryny (palmy z murzynkiem)
1/2 kg miodu
1/2 kg cukru
1-2 łyżeczki cynamonu
1-2 łyżeczki kakao
1-2 przyprawy do piernika (prymat)
1 łyżka dżemu / powideł śliwkowych
6 jajek
Mąkę wsypać do miski i wymieszać z sodą oczyszczoną.
W wysokim garnku o grubym dnie rozpuścić margarynę, miód,
cukier.
Zagotować, dodać cynamon, kakao, przyprawę do piernika i dżem. Wlać gorące do mąki i wymieszać (uwaga gorące !) . Po wyrobieniu ciasta dodać jajka i dalej wyrabiamy na jednolitą masę.
Zimne ciasto wstawić do chłodnego miejsca lub do lodówki na około12 godzin.

Po tym czasie rozwałkować i wycinać pierniki.

Piec na blaszce wysmarowanej margaryną, około 10 - 15 minut w temperaturze 170 - 175º
C.

Po wystudzeniu można polukrować.
![]() |
| Udekorowane pierniczki i gotowe do podjadania |


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz