PULPECIKI
300 g mięsa mielonego z szynki
1 jajko
1/4 bułki czerstwej bułki
łyżeczka przyprawy do mięs (Knorr)
pół łyżeczki Vegety
szczypta pieprzu
bułka tarta do obtoczenia pulpecików
oliwa z oliwek lub olej do smażenia
DODATKOWO
1/2 kg pieczarek
łyżka śmietany
łyżka maki pszennej
szklanka zimnej wody
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki Vegety
pieprz biały
maggi
około 200 g makaronu wstążki
pół pęczku natki pietruszki
Czerstwa bułkę moczymy w wodzie . Mięso mielone przekładamy do miski dodajemy przyprawy , jajko oraz namoczoną czerstwa bułkę . Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej formujemy małe pulpeciki , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju/oliwie (na małej ilości) na złoty kolor .
Pulpeciki przekładamy do miseczki .
Na tłuszczu co pozostał z pulpecików obsmażamy pokrojone w cząstki pieczarki. Gdy pieczarki będą puszczać wodę dusimy chwilę do miękkości , dolewamy odrobinę wody, zagotowujemy i dajemy za klepkę z wody , maki , śmietany , ponownie zagotować. Do sosu pieczarkowego przekładamy wcześniej obsmażone pulpeciki i dusimy około 15 minut od zagotowania. Na koniec posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki .
(jeśli mamy kupny) w mojej wersji jest swojski to gotujemy około
5 minut żeby był al'dente .
Na talerz układamy odrobinę makaronu i polewamy sosem pieczarkowym z pulpecikami .