12 listopada 2024

Kotlety mielone z piekarnika


500 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 jajko 
1 mała cebula 
1 mała czerstwa kajzerka+ woda 
1/2 łyżeczki soli 
1 mała łyżeczka papryki słodkiej 
1 mała łyżeczka majeranku
2 łyżeczki pieprzu białego 
kilka kropel maggi 

bułka tarta do panierowania 

Czerstwą kajzerkę moczymy w wodzie do miękkości .
Mięso , jajko i przyprawy przekładamy do jednej miski , na koniec dodajemy odciśniętą kajzerkę , dokładnie mieszamy na jednolitą 
i gładką masę . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia .
 

Z gotowej masy formujemy około 80 gramowe klopsy , następnie każdy panierujemy w bułce tartej .
Gotowe klopsy układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce . 


Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 °C następnie obracamy i pieczemy około 15 minut do ładnego złotego koloru

Gotowe kotlety mielone podajemy z ulubionymi dodatkami u mnie zagościły buraczki na ciepło z cebulką . Przepis znajdziecie na blogu . Link poniżej >