28 lipca 2025

Zupa fasolowa


BULION
1.5 litry wody 
1 udko z kurczaka 
6 skrzydełek drobiowych 
3 marchewki 
2 pietruszki 
1/2 małego selera 
3 gałązki selera 
mały pęczek pietruszki 
zielona część pory 
4 ziarna ziela angielskiego 
6 ziaren pieprzu czarnego 
2 liście laurowe 
3 łyżki domowej Vegety 

DODATKOWO 
100 g ugotowane fasoli Jaś 
100 g ugotowanej fasoli szparagowej 
4 średnie ziemniaki 
duży pęczek koperku 
1 duża łyżka śmietany 18%
przyprawy- pieprz , sól , maggi 

Do garnka wkładamy mięso , zagotujemy , dokładamy warzywa , Vegeta oraz ziarna ziela angielskiego , pieprz czarny oraz liście laurowe , zagotujemy . Po zagotowaniu gotujemy około 2 godzin . Gotowy bulion przecedzamy a marchewkę odkładamy na bok . Dokładamy do niego pokrojone w średnią kostkę ziemniaki gotujemy około 10 minut . Następnie dokładamy fasolkę oraz wcześniej odłożoną marchewkę pokrojoną w pół plasterki . Zagotowujemy .  
W osobnym naczyniu  w 100 ml ciepłego bulionu chartujemy śmietanę . Gdy mamy zagotowany bulion z warzywami wlewamy śmietankę , dokładamy posiekany koper , doprawiamy do smaku i zagotowujemy . 


24 lipca 2025

Domowe "Hot wings" z piekarnika

1 kg tulipów ze skrzydełek 
1 łyżeczka pieprzu białego 
1 łyżeczka papryki ostrej
1 płaska łyżeczka curry 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 
1 płaska oregano 
6 łyżek oleju 

DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
jajka + odrobina mleka
płatki kukurydziane + odrobina bułki tartej + papryka słodka 

Tulipy ze skrzydełek posypujemy przyprawami , polewamy olejem 
i pozostawiamy na minimum 6 godzin do przegryzienia . 
Po upływie tego czasu tulipy panierujemy potrójną panierką
mąka - jajko z odrobiną mleka - płatki kukurydziane z odrobiną bułki tartej i papryki słodkiej .


Gotowe , opanierowane tulipy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , każdego polewamy odrobiną oleju i pieczemy w temperaturze 170 °C przez około 40 minut . 


Upieczone hot wings-y podajemy z ulubioną surówka , sosem i dodatkiem skrobiowym .
u mnie zagościła surówka Colesław (link poniżej) i sos czosnkowy (link poniżej) .

Surówka Colesław 
Sos czosnkowy 

17 lipca 2025

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami


400 g mięsa mielonego wieprzowego 
1 duża cebula
2 łyżki oleju 
400 g pieczarek 
1 duża łyżka masła 
100 g papryki czerwonej 
2 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 szklanka passaty
1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa (Knorr)
duża szczypta ostrej papryki , pieprzu czarnego 
sól

2 średnie cukinie 
przyprawy- sól , pieprz , zioła prowansalskie 
zielona natka pietruszki 
2-3 plastry żółtego sera 

Na jednej patelni smażymy na maśle do odparowania wody pokrojone w plastry pieczarki . Gdy mamy je gotowe , odkładamy je na bok . 
Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy na złoty kolor cebulę pokrojoną w kostkę , następnie dodajemy mięso mielone oraz przyprawy dokładnie mieszamy i smażymy do stracenia surowości . W międzyczasie kroimy w średnią kostkę paprykę . Gdy mięso mamy usmażone dodajemy do niego podsmażane pieczarki , paprykę , kukurydzę oraz passatę . Całość dokładnie mieszamy i smażymy około 10 minut na średnim ogniu , ponowne doprawiamy przyprawami do smaku .


Cukinię kroimy na pół , wybieramy ostrożnie środek . Cukinię oprószamy solą , ziołami prowansalskimi oraz obficie pieprzem . Pozostawiamy na 5 minut do puszczenia soku . 
Przed nałożeniem mięsa delikatnie odsączamy ręcznikiem papierowym sok który powstał .



Na wcześniej przygotowaną cukinię nakładamy porcje mięsa delikatnie dociskamy . 
Na górę układamy plastry sera oraz postępujemy ostrą papryką . 


Cukinię pieczemy w 150 °C przez około 15 minut do roztopienia sera . 



15 lipca 2025

Surówka z kapusty pekińskiej,ogórka i pomidora


1 kapusta pekińska 
1 duża marchewka 
1 mały ogórek szklarniowy 
2 pomidory
4 łyżki kukurydzy konserwowej 
1 duża łyżka majonezu 
duża szczypta siekanego koperku
sól i pieprz 

Kapustę pekińską kroimy w drobne kawałki . Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach , ogórka nie dokładnie obieramy i kroimy 
w pół plasterki , pomidora w grubą kostkę , wszystko przekładamy 
do jednej wspólnej miski . Do całości dodajemy kukurydzę , koperek , majonez i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem . 
Pozostawiamy chwilę do przegryzienia . 

Ciasto truskawkowe z galaretką

BISZKOPT
3 jajka 
3 łyżki cukru 
3 łyżki mąki pszennej
mniejsze pół łyżeczki proszku do pieczenia 

MASA BUDYNIOWA
130 g cukru 
50 g budyniu waniliowego 
400 ml mleka 3,2 % 
250 g margaryny (Palma z murzynkiem)

DODATKOWO
2 galaretki truskawkowe 
700 ml wody 
10 średnich truskawek 

BISZKOPT.: Jajka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę , zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy partiami mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia . 
Gotowe ciasto wylewamy do rantu (średnica 20cm) . 
Pieczemy 20 minut w temperaturze 175 °C .
Po upieczeniu wyciągamy z rantu i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia . 
MASA BUDYNIOWA.: 50 g cukru , budyń oraz 100 ml mleka mieszamy ze sobą a resztę cukru 
i mleka zagotowujemy a następnie wlewamy rozmieszane budynie . Gotujemy do zgęstnienia budyniu . Studzimy ! 
Margarynę ubijamy na puszystą masę następnie dodajemy zimny budyń i mieszamy na jednolitą masę . 
Gotową masę wykładamy na biszkopt na niego układamy pokrojone truskawki . 
W między czasie rozpuszczamy galaretki we wrzącej wodzie , pozostawiamy do lekkiego stężenia którą wylewamy ostrożnie na górę ciasta .

Gotowe ciasto schładzamy najlepiej całą noc w lodówce.

11 lipca 2025

Leniwe z ziemniakami


200 g sera 
400 g ziemniaków 
1 jajko 
5 g masła 
około 100 g mąki pszennej 
1 łyżeczka soli

Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku nr.8, dodajemy jajko, masło oraz mąkę (tyle by ciasto nie kleiło 
się do rąk) . 


Zagniata my na jednolite ciasto, formujemy wałek, ucinamy pod skosem małe kawałki.


Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 3 minut na małym ogniu.

Gotowe, ugotowane leniwe podajemy ze ze złoconą na maśle bułką tartą. 

06 lipca 2025

Domowe lody wiśniowe


700 g wiśni mrożonych 
400 g jogurtu greckiego 
6 łyżek cukru pudru 

Do miski przekładamy mrożone wiśnie , wlewamy jogurt i blendujemy na gładką masę . Do całości wsypujemy cukier puder dokładnie mieszamy . Zamrażamy około 6 godzin . 

Gotowe lody przed podanie chwilę wyjmujemy z zamrażarki i podajemy z ulubionym dodatkami .