27 sierpnia 2023

Rolada z mięsa mielonego indyczego ze szpinakiem i mozzarellą


700 g mielonego mięsa indyczego
1 jajko 
1 ząbek czosnku 
6 brył szpinaku mrożonego
1 łyżka masła 
1/2 łyżeczki suszonego czosnku 
1 mozzarella
przyprawy - sól , pieprz , majeranek , gałka muszkatołowa

 Na patelnię nakładamy masło dorzucamy szpinak . smażymy do rozmrożenia i odparowania wody ze szpinaku . Doprawiamy przyprawami sól , pieprz i suszony czosnek . Pozostawiamy do wystudzenia . 
 Do mielonego mięsa indyczego dokładamy jajko , czosnek oraz do smaku sól , pieprz biały oraz majeranek . Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę . Następnie rozkładamy na papierze do pieczenia na prostokąt o grubości około 10 cm . 


Na rozłożone mięso wykładamy szpinak oraz poszarpaną 
mozzarellę .  


Gotowe mięso zwijamy w rulon , zawijamy w papier na którym było rozłożone mięso , przekładamy do naczynia żaroodpornego lub długiej brytfanki i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę . Następnie wyciągamy , odkrywany mięso , pieczemy około 30 minut w 150 °C z termoobiegiem w parze wodnej ( na dnie piekarnika musimy mieć naczynie z wodą ) po upływie tego czasu przełączamy na opcję góra-dół i temperaturze 200 °C na kolejne 30 do 40 minut .


Po upieczeniu gotową roladę kroimy w plastry i podajemy z ulubioną surówka . 

18 sierpnia 2023

Pasta z wędzonej makreli i jajek

 Dziś coś z szybkiej , smacznej i zdrowej kuchni . 


1 średnia makrela wędzona
4 jajka 

Jajka gotujemy na twardo . Makrelę obieramy ze skóry i ości . Obrane jajka przekładamy do miski i delikatnie rozdrabniamy . Dokładamy obraną makrelę i wszystko miksujemy na gładką , jednolitą masę . 

Pasta jest idealna na toście z plastrem pomidora lub na kromce chleba i posypany prażoną cebulką . 


11 sierpnia 2023

Wrap z rukolą i kurczakiem w sezamie


3 pojedyncze piersi z kurczaka
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki białego pieprzu
1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka
szczypta curry 
szczypta ostrej papryki
3 placki tortilli 
30 g rukoli 
1 pomidor czerwony 
9 plastrów ogórka zielonego
5 jajek 
czarnuszka
1 łyżeczka masła 
1 łyżeczka czarnuszki
przyprawy - sól , pieprz biały , 

  DO PANIEROWANIA 
mąka pszenna 
2-3 jajka 
bułka tarta wymiesza z sezamem 

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki dodajemy przyprawy ( słodka papryka , tymianek , biały pieprz , przyprawa do kurczaka , curry i ostrą paprykę ) . Pozostawiamy na około 30 minut do przegryzienia . Po upływie czasu panierujemy w podwójnej panierce ( mąka , rozbełtanym jajkiem i bułka tarta z sezamem ) . Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku , temperatura 180 °C około 40 minut po 20 minutach kurczaka obracamy i pieczemy na złoty kolor . 

 

Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia . W międzyczasie gdy studzimy kurczaka przygotowujemy jajecznicę z 5 jaj na maśle , przyprawiamy solą , pieprzem i posypuję czarnuszką . 
Gdy mamy przestudzonego kurczaka i gotową jajecznicę , przystępujemy do składania naszego wrap . 
Podpieczony placek tortilla na to układamy rukolę , kurczaka , jajecznicę z czarnuszką .

 

Następnie układamy resztę warzyw pokrojonych w plastry . 


Gdy mamy już wszystko ułożone zwijamy ciasno wrapa ( najpierw 1/3 dołu a później boki i owijamy w folię aluminiową ) . 

05 sierpnia 2023

Grillowana pierś z kurczaka


4 pojedyncze piersi z kurczaka 
przyprawy - tymianek , pieprz biały , słodka papryka , suszony czosnek , curry , sól 

Pierś z kurczaka posypujemy solą i pozostawiamy na około 12 godzin w chłodnym miejscu . Następnie oprószamy delikatnie przyprawami 
( z jednej strony wszystkimi przyprawy a z drugiej tylko słodka papryka , pieprzem
i curry ) . Pierś grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu na ładny złoty kolor z obu stron około 30 minut .