30 sierpnia 2022

Kurczak w pomidorach na ostro

Przepis który powstał przypadkowo bo po prostu mówiąc 
" brakowało pomysłu na obiad " i tak się o to zrodził kurczak 
w pomidorach a na ostro to już zasługa mojego męża który 
od jakiegoś czasu pokochał płatki chilli (polecam z firmy Kamis) 
i dodaje do prawie każdego dania . 


2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka pomidorów krojonych
1 marchewka 
1 średnia cebula
przyprawa do kurczaka 
oliwa z oliwek 
1 łyżka przecieru pomidorowego 
2 łyżeczki suszonych płatków Chilli
przyprawy - sól, pieprz , papryka słodka , papryka ostra , Vegeta , bazylia , oregano 

Kurczaka kroimy w plastry i obsmażamy na oliwie z oliwek na złoty kolor na koniec  dodajemy cebule pokrojona w grubą kostkę . Następnie posypujemy przyprawami , dodajemy obrana i potarta na grubych oczkach marchew , pomidory , przecier pomidorowy . Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut . Na koniec dodajemy płatki chili . Można ponownie doprawić do smaku . 

25 sierpnia 2022

Schab klasyczny


200 g schabu
1 jajko 
bułka tarta 
przyprawy - pieprz czarny , do mięsa (Knorr) , papryka słodka , maggi
olej lub smalec

Mięso myjemy kroimy na kawałki około 5 cm następnie rozbijamy 
z obu stron , posypujemy pieprz, papryka i przyprawa do mięsa . Pozostawiamy do przegryzienia około 20 minut . Do jednej miski rozbijamy jajko dodajemy kilka kropli maggi  rozbełtujemy jak by jajko było jednolite . Do kolejnej miski wsypujemy odrobine bułki tartej . Rozbitego kotleta wkładamy do jajka a następnie do
bułki tarte i smażymy na mocno rozgrzanym oleju lub smalcu na złoty kolor z każdej strony . 
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu . 

Podajemy z ulubionymi dodatkami, warzywami . 

13 sierpnia 2022

Ogórki w zalewie gyros-kebab


2  kg ogórków gruntowych 
3 marchewki 
2 duże cebule 
2 ząbki czosnku 
1 1/2 łyżka soli
1 łyżka cukru 
3/4 szklanki octu 
1/4 szklanki oleju 
1 łyżka papryki ostrej 
1 łyżka przyprawy kebab 
30 g przyprawy kebab-gyros 

Ogórki umyć i pokroić w plasterki około 2 cm , posolić i pozostawić na około 8 godzin do puszczenia soku . Następnie dodajemy potarta na grubych oczkach marchewkę , cebulę pokrojoną w grubą kostkę .
 

Czosnek przeciśnięty przez praskę  oraz przyprawy i cukier , dokładnie wymieszać . Zalewamy octem , olejem i pozostawiamy na około 30 minut .  
Następnie przekładamy do słoików , zalewamy zalewą która pozostała . 

Pasteryzujemy 10 - 15 minut od zagotowania .  Pozostawiamy do wystygnięcia w garnku . 

07 sierpnia 2022

Ogórki w zalewie curry


Ogórki zielone gruntowe około 4 kg 

ZALEWA
( na około 4 słoiki 0,9 litra ) 
7 szklanek wody 
1 1/2 szklanki octu 
2 szklanki cukru 
2 łyżki soli 
2 łyżki curry 
4 liście laurowe 
łyżeczka ziela angielskiego 
łyżeczka gorczycy 
łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego 

Wszystko zagotować i wystudzić .
Ogórki kroimy w plasterki i przekładamy do słoików . 
Zalewamy zimną zalewą i pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania . (tak żeby słoiki złapały) 
Zalewą można zalać ogórki pokrojone w plastry , cukinię lub dynie pokrojoną w słupki . 

02 sierpnia 2022

Zapiekanka „Moja ulubiona”


1 średni kalafior
500 g mięsa mielonego wieprzowego
1/2 papryki
3 ząbki czosnku 
1 mała cebula biała 
6 sztuk pieczarek 
2 pomidory czerwone 
80g przecieru pomidorowego
10 liści szpinaku 
200 g fasoli czerwonej konserwowej
oliwa z oliwek 
3 plastry sera mozzarella 
przyprawa do mięsa (Knorr)
przyprawy - sól , pieprz , Vegeta , zioła prowansalskie , majeranek 
 maggi , curry , gałka muszkatołowa 

Kalafior rozdrabniamy i gotujemy około 10 minut we wrzącej , osolonej z odrobiną cukru wodzie . Studzimy . 
Mięso mielone podsmażyć na oliwie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę czosnek , cebulę obierana i pokrojoną 
w kostkę oraz szpinak . Następnie dodajemy paprykę pokrojoną 
w paseczki , pieczarki pokrojone w grube półplasterki oraz pomidory pokrojone w kostkę . Dobrze wymieszać i chwilę dusić do odparowania wody . Na koniec dodajemy odsączoną fasole oraz przecier pomidorowy i ponownie doprawiamy przyprawami .


Do naczynia żaroodpornego na dno układamy połowę kalafior później całe mięso i na górę resztę kalafiora na którego kładziemy ser i posypujemy szczypta ziół prowansalskich .
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200 °C ( góra - dół ) .